muziekbus
Dit artikel is 07-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francesco Antonio Rosetti

oorspr. Franz Anton Rös(s)ler, Boheems componist, geboren Litomerice 1750, gestorven Ludwigslust (Mecklenburg) 30 juni 1792

Franz Anton Rösler of Francesco Antonio Rosetti zijn doopnaam kan niet exact vastgesteld worden. Bij zijn huwelijksinschrijving in Wallerstein in 1777 staan alleen de naam Antonio Rosetti en de plaats Leitmeritz genoteerd. De eerste naam 'Franz', is gebaseerd op een fout van een musicoloog, die een Franz Anton Rösler, geboren 1746, beschouwde als Antonio Rosetti. Franz Anton Rössler was echter een schoenmaker.


twee rondeaus uit twee verschillende concerten voor twee hoorns

Anton Rössler ontving zijn muzikale opleiding waarschijnlijk aan een Jezuïtenorde in Praag en hij leidde na zijn studies een zwervend bestaan. Rond 1770 werkte hij aan het hof van de Russische graaf Orlow.

In 1773 verhuisde Rössler naar Duitsland, waar hij de Italiaanse naam Antonio Rosetti aannam. Hier werkte hij als contrabassist en uiteindelijk als componist aan het muzikale hof van Kraft Ernst, prins van Öttingen-Wallerstein.

In 1781 reisde Rosetti naar Parijs, waar hij veel succes had met zijn composities en enkele van zijn werken werden uitgegeven.

Nadat Joseph Reicha in 1785 met pensioen ging, werd Rosetti gepromoveerd tot kapelmeester van de hofkapel van Wallesretin en bleef daar tot 1789, toen hij kapelmeester aan het Hof van Mecklenburg-Schwerin in Ludwigslust werd.

In 1791 componeerde Antonio Rosetti een Requiem voor de herdenkingsdienst van Mozart in Praag. Het werk was oorspronkelijk geschreven als Requiem voor het overlijden van de vrouw van prins Kraft-Ernst in Öttingen-Wallerstein in 1776.

Rosetti zelf stierf een jaar later in 1792, hij was tweeënveertig en liet een vrouw en drie dochters na.

Naast een Requiem, componeerde hij twee oratoria, opera's, symfonieën, concerten, waaronder 16 voor hoorn en 6 voor twee hoorns, 8 concerten voor fagot en orkest, concerten voor viool, altviool, fluit, hobo en klarinet, verder kamermuziek.
website: www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.