kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Foo-Fighters

Amerikaanse rockgroep rondom de frontman Dave Grohl.

Foo Fighters is opgericht door Dave Grohl (ex-drummer van Nirvana). Een belangrijke inspiratiebron voor deze band is dan ook de grunge. De Foo Fighters werden gevormd nadat Nirvana uiteen viel door het overlijden van Kurt Cobain.

Dave Grohl begint op zijn zestiende zijn muzikale carrière als drummer bij de DC-hardcore groep Scream. In de studio van zijn vriend Barret Jones, neemt Grohl ook al vlug eigen nummers op. Een paar daarvan komen op de laatste Scream-plaat, Fumble, te staan.

In 1990 wordt Grohl ingelijfd bij Nirvana. Na de opnames van 'Nevermind' gaat hij terug naar Washington om materiaal op te nemen dat verschijnt op de obscure tape 'Pocketwatch' (uitgebracht onder de naam Simple Machines).

In 1993 wil Grohl, die ondertussen in Seattle woont, nog zo'n cassette uitbrengen, maar die plannen stelt hij uit. De zelfmoord van Kurt Cobain in 1994 betekent het einde van Nirvana.

In het najaar van 1994 werkt Grohl zelfstandig aan een demo met nummers die hij bijeen schreef in zijn Nirvana-periode. Hij huurt samen met Barret Jones een profesionele studio en neemt in 10 dagen een twintigtal nummers op. Grohl speelt hiervoor alle bas-, gitaar- en drumpartijen zelf. Het resultaat stuurt hij naar wat vrienden en kennissen en het duurt niet lang vooraleer de platenfirma's staan te drommen om de plaat uit te brengen.

1995 - Foo Fighters
In 1995 wordt zijn demo als album vrijwel onveranderd uitgebracht onder de naam Foo Fighters. Het titelloze debuutalbum heeft voldoende hitsingles ('This is a Call', 'I'll stick around', 'Big Me') om wereldwijd flink te verkopen!

In de daarop volgende maanden formeerde hij met bassist Nate Mendel, drummer William Goldsmith (beiden ex-emoband Sunny Day Real Estate) en gitarist Pat Smear (ex-Germ, die Nirvana van een versterkend gitaargeluid voorzag tijdens de In Utero tour) een band. Grohl heeft ook Krist Novoselic gevraagd om bij de band te komen, maar deze weigerde. Deze band met solide rocksongs geschoeid op Amerikaanse leest trad voor het eerst op in 1995.

1997 - The Color and the Shape
Het tweede niet meer naar grunge neigende album The Colour And The Shape zag in mei 1997 het levenslicht. het bevat hits als Everlong, My Hero en Monkey Wrench. Omdat de eerste feitelijk een soloplaat was, is dit ook een soort debuut voor de groep. Halfweg de opnames vertrekt William Goldsmith zodat Dave Grohl alsnog de meeste drumpartijen zelf inspeelt. Goldsmith wordt vervangen door Taylor Hawkins.

In datzelfde jaar verlaat ook Smear de band en wordt kortstondig vervangen door Franz Stahl. Stahl is echter al weer weg wanneer de groep de studio intrekt voor de opnames van het derde album.

Met de toevoeging van gitarist Chris Shiflett (ex-No Use For a Name) voor de optredens krijgt Foo Fighters een langdurende bezetting. Tevens is Shiflet gitarist in de coverband Me First And The Gimme Gimmes en bij zijn eigen band Jackson United.

1999 - There Is Nothing Left to Lose
Door het vertrek van Stahl nemen The Foo Fighters 'There's nothing Left to lose' als trio op. Grohl heeft niks meer te verliezen, zo getuigt ook de titel van het derde, bij momenten pop-achtig klinkende, album Nothing Left To Lose. Hierop staan onder meer de hits Learn To Fly, Aurora, Generator' en Break Out. De laatste verscheen ook op de soundtrack van de film Me, Myself & Irene. De eerder ingezette strakke stijl wordt op dit album voortgezet.

De groep gaat op tournee met achtereenvolgens the Red Hot Chili Peppers en The Queens of the Stone Age.

In 2001 trekt Grohl de studio in met the Queens om te drummen op 'Songs for The Deaf'. Verder is hij te horen op platen van Tenacious D, Killing Joke en Cat Power en mag hij op regelmatige tijden een Grammy Award ontvangen.

2002 - One by One
Hoewel het album met enthousiasme wordt onthaald, geeft Grohl later in een interview met Rolling Stone toe dat hij er niet tevreden mee was, omdat het schrijven en opnemen naar zijn smaak te gehaast was. De singles maken wel een hoop goed goed. Wat te denken van 'Tired of You', een bittere ballad met een gastrol voor Queen-gitarist Brian May! Op het vierde Foo Fighters album One by One horen we voor het eerst gitarist Chris Shiflett die de Foo's al enkele jaren live ondersteunde.

De groep trekt nog maar eens de hort op voor een uitgebreide tournee. Ze spelen in de Hallen Van Schaarbeek in Brussel (met Jimmy Eat World in het voorprogramma) waar Otto Jan Ham de groep interviewt. metal zijproject van Dave Grohl. Ook neemt hij plaats achter de drumkit van Nine Inch Nails voor hun nieuwe plaat. Maar het jaar staat vooral in het teken van het politieke werk van Dave Grohl. Hij neemt actief deel aan de promotiecampagne van presidentskandidaat John Kerry en speelt vaak op politieke bijeenkomsten.

2005 - In Your Honor
In juni 2005 kwam het vijfde album In Your Honor uit, met meewerking van o.a. John Paul Jones (Led Zeppelin), Josh Homme (Queens Of The Stone Age) en Norah Jones. Dit werd een dubbel-cd; de eerste cd bestaat uit rock en het tweede gedeelte is akoestisch. De single 'Best of You' is een grote hit: een betere comeback hadden de vier leden zich niet kunnen wensen.

Op Rock Werchter pakken the Foo Fighters de volledige wei moeiteloos in en worden ze zo één van de hoogtepunten van ons festivalseizoen.

FOO FIGHTERS - 31 januari 2006 Heineken Music Hall - Amsterdam
Op 31 januari 2006 waren de Foo Fighters in Nederland om hun nieuwe cd "In Your Honour" te promoten. Dit concert werd gegeven in de Heineken Music Hall in Amsterdam. samenstelling van de Foo Fighters gewijzigd. Echter ex-Nirvana gitarist Dave Grohl was er vanaf het begin bij en is de spil van de band. In 2006 bestaat de groep naast Grohl uit Taylor Hawkins (drums), Nate Mendel (bas) en Chris Shiflett (gitaar).

Bronnen en meer informatie o.a.: www.stubru.be, wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.