muziekbus
Dit artikel is 27-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Florent Schmitt

Frans componist, geboren Blamont 28 september 1870, gestorven Neuilly-sur-Seine 17 augustus 1958

Florent Schmitt begon eerst vanaf zijn zeventiende jaar muziek te studeren bij Henri Hess en Gustav Sandré, directeur van het conservatorium te Nancy. In 1889 werd hij leerling aan het conservatorium van Parijs bij Albert Lavignac, Theodore Dubois, Jules Massenet en Gabriel Fauré, waar hij vriendschap sloot met zijn medestudent Maurice Ravel.

Met de cantate Frédégonde verwierf Schmitt in 1897 de tweede Prix de Rome en met Sémiramis in 1900 de eerste Prix de Rome. Gedurende zijn daaropvolgende verblijf in de Villa Medici ontstonden een goot aantal composities, waaronder het eerste deel van het grote Pianokwintet en de Psalm XLVIII voor koor en orkest. Met de balletmuziek La tragédie de Salomé zijn dit de meest bekende werken van Schmitt. Hij maakte hierna reizen door Europa en het nabije Oosten.

Lid van de Société des Apaches werd Schmitt in 1909 medeoprichter van la Société Musicale Indépendante met Maurice Ravel, Gabriel Fauré, Émile Vuillermoz, Louis Aubert, Charles Koechlin en Jean Huré.

Van 1921 tot 1924 was Schmitt leraar harmonie aan het conservatorium van Lyon. Van 1929 tot 1939 werkte hij als muziekredacteur van het dagblad Le Temps. Voorts is hij als muziekcriticus verbonden geweest aan La France en Le Courrier musical.

Nadat hij één van de meest uitgevoerde Franse componisten was geweest tussen de twee wereldoorlogen, verviel Schmitt daarna in betrekkelijke onbekendheid, hoewel hij muziek bleef schrijven tot het einde, en in 1952 een lid van het Legion d'Honneur werd.

Schmitt werd het onderwerp van aanvallen over zijn pro-Duitse sympathieën in de jaren dertig, en later over zijn bereidheid voor de Vichy regering te werken, zoals andere eminente Franse musici zoals Alfred Cortot en Joseph Canteloube.

In 1957 werd aan Florent Schmitt de Grote Muziekprijs van de stad Parijs toegekend.

Schmitt's oeuvre omvat 138 opusnummers, evenals een groot aantal ongepubliceerde composities (ruim meer dan 20). Hij componeerde voor bijna alle muziekvormen behalve opera en operette. Zijn grote Pianokwintet geschreven in 1908, hielp zijn reputatie te vestigen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.