muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Flamenco

De karakteristieke dansen en muziek van de zigeuners in Andalusië.

Cante Flamenco, een in Andalusië populair melodietype, zowel in zang en dans, meer speciaal toegepast op de muziek van de Gitanos (Zigeuners), die in het midden van de 15e eeuw naar Spanje kwamen.

Een ensemble van Flamenco dansers, zangers en instrumentalisten (gitaristen) wordt cuadro flamenco genoemd.

Over de etymologische zowel als de musicologische betekenis van Flamenco (Vlaams?) heerst nog, ondanks vele onderzoekingen en tegenstrijdige interpretaties, onzekerheid.

De Cante Flamenco wordt (terecht of onterecht) beschouwd als een aftakking van de cante hondo (ook: cante jondo; Engels: deepsong; Frans: chant profond) letterlijk: 'de diep in het volk voortlevende muziek'.
Hieronder wordt verstaan een bepaald voorbeeld van Spaanse volksmuziek, waarvan de karakteristieken zijn: vele herhalingen op een bepaalde zelfde noot, een rijke melodische versiering, aanwenden van intervallen, in de gangbare toonladders niet gebruikelijk, en het veelvuldig toepassen van de Phrygische cadens.

Veel van de eigenlijke Andalusische muziek valt onder het begrip cante hondo. Voorbeelden van het toepassen van de cante hondo in de kunstmuziek zijn o.a. te vinden in de Iberia van I. Albéniz en in werken van M. de Falla. De Falla organiseerde in 1922 in Granada een festival van cante hondo.

Hans Triebels

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.