kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fernando Lopes Graca

Fernando Lopes Graça

Fernando Lopes Graça geboren Tomar 17-6-1906, gestorven Parede 1994
Portugees pianist, componist, historicus, wijsgeer, muziekcriticus

Fernando Lopes-Graça kreeg pianolessen in zijn geboortestad waarna hij in 1924 ging studeren aan het conservatorium van Lissabon. Daar was hij leerling van onder meer Luis de Freitas Branco en Jose Vianna da Motta. Tevens studeerde hij filosofie en geschiedenis aan de universiteit van Lissabon.

Op jonge leeftijd was hij al actief als schrijver over muziek. Vanwege zijn politieke aansluiting kon hij geen leraar worden aan het conservatorium van Lissabon. Ondanks dat hij later een beurs won, werd hem verboden in Parijs te gaan studeren, alweer vanwege zijn politieke meningsverschil.

Later ging hij op eigen kosten bij Koechlin in Parijs studeren. Terwijl hij daar was harmoniseerde hij een aantal Portugese volksliederen. De oorlog dreef hem terug naar Portugal.

In Portugal gaf Lopes-Graça zich over aan elk aspect van het muziekleven, in het bijzonder met betrekking tot de nieuwe muziek. Hij was verantwoordelijk voor de oprichting van de Portugese afdeling van het ISCM.
Twee invloeden zijn duidelijk in zijn muziek: Portugese volksliederen en een affiniteit voor diens muzikale elementen (harmonie, melodie en ritme) en een Stravinskiaans neo-classisisme (met accenten van de Falla en Bartók).

Fernando Lopes-Graça componeerde, liederen, volksliedbewerkingen; koorwerken, soms a cappella, vaak met piano of orkest; enkele orkestwerken en kamermuziek.

Bron: www.musicweb-international.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 14.