muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ferenc Fricsay

Ferenc Fricsay geb. 9-8-1914 Budapest, gest. 20-2-1963 Basel
Hongaars dirigent

Ferenc Fricsay studeerde vanaf zijn zesde jaar aan Hogeschool voor muziek van Boedapest en kreeg hier o.a. les in viool en piano van B. Bartók en compositie van Z. Kodály. Op de leeftijd van 20 jaar kreeg hij de leiding van de Szegedinse Philharmonici en het plaatselijke stedelijk theater; deze functie bekleedde hij tot 1944.

In de jaren 1945 tot 1948 werkte hij bij het Municipal-Orkest van zijn geboortestad, evenals aan de staatsopera's van Budapest en Wenen. In 1949 werd hij benoemd tot chefdirigent van de stedelijke opera en het RIAS-Symphonieorkest in Berlijn.

Naast talrijke gastoptredens, aan de Scala van Milaan, bij het Amsterdamse Concertgebouworkest en bij de festivals in Luzern, Edingburgh en Salzburg, was Fricsay ook leider van de muziekafdeling van de Deutsche Grammophon-Gesellschaft.

In het seizoen 1956/57 kreeg hij het ambt van eerste dirigent aan de Bayerische Staatsoper; deze functie legde hij tijdens het theaterseizoen 1958 echter weer neer. Hij keerde terug naar de plek waar hij vroeger gewerkt had en was tot aan zijn dood nogmaals als chefdirigent en artistiek leider van de RIAS Berlijn werkzaam.

Ferenc Fricsay, die slechts 48 jaar oud werd, wijdde zich vooral aan het werk van Mozart en zette zich in voor de verbreiding van moderne muziek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.