muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ferenc Farkas

geb. Nagykanizsa 15-12-1905, gest. Boedapest 10-10-2000
Hongaars componist en docent

Farkas studeerde compositie bij Leò Weiner en Albert Siklòs aan het conservatorium van Boedapest (1922-27) en won in 1929 een tweede Prix de Rome. Daarna studeerde hij van 1929-31 bij Ottorino Respighi aan de Accademia di Santa Cecilia te Rome. Tussen 1932 en 1936 verbleef hij in Wenen en Kopenhagen waar hij muziek componeerde voor de films van de regisseur Paul Fejös.
In 1933 kreeg Ferenc de de Hongaarse Liszt-prijs voor zijn Divertimento voor orkest.

Na zijn terugkeer in Hongarije ging hij compositieles geven en dirigeren in Boedapest, Kolozsvàr en Székesfehérvar. Farkas werd in 1949 hoogleraar compositie aan de Franz Liszt Academie voor Muziek in Boedapest en bleef dit tot aan zijn pensioen in 1975. Veel van zijn leerlingen zijn zelf ook internationaal bekende componisten geworden w.o. György Ligeti, György Kurtag, Emil Petrovics, Zsolt Durkò, Sàndor Szokolay, Attila Bozay, Zoltàn Jeney.

Farkas composities, meer dan 700, vinden zijn oorsprong in de Hongaarse en Italiaanse muzikale traditie, zowel als in de dodecafonie en omvat een grote verscheidenheid aan genres: opera's, musicals, balletten, theater- en filmmuziek, orkestmuziek, concerten, kamermuziek, missen, oratoria, cantates, koorwerken en liederen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.