muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ferenc Erkel

Ferenc Erkel geb. 7-11-1810 Gyula, Békés, gest. 15-6-1893 Boedapest
Hongaars componist

Na zijn opleiding was Erkel pianist en pianodocent te Kolozsvár (1827-1834) en te Pest (een deelstad van het huidige Boedapest), waar hij van 1836 tot 1838 tweede dirigent was van het Stedelijk Theater.
In 1838 werd hij benoemd tot eerste dirigent en muzikaal leider van het nieuwe Nationale Theater te Boedapest welke functie hij behield tot 1874. Hier kon hij zijn ideeën over een eigen Hongaarse opera vormgeven.

In 1840 ging zijn eerste opera op een Hongaars gegeven en met Hongaarse tekst in première (Báthory Mária).
Het werd een groot succes maar werd in 1844 overtroffen door dat van de opera Hunyadi László vanwege de onafhankelijksgedachte erin.

In 1844 werd er een wedstrijd uitgeschreven die componisten uitdaagde een volkslied te componeren welke werd gewonnen door Ferenc Erkel. De tekst is ontleend aan een ouder gedicht (1823) van Ferenc Kölcsey, dat voor het eerst in 1828 verscheen onder de titel Himnusz. Het gedicht brengt de roerige geschiedenis van Hongarije, waarbij de Hongaren veel te verduren hebben gehad, in herinnering. Het lied werd in 1844 voor het eerst gezongen in het Nationale Theater in Pest, maar het werd pas in 1903 officieel tot het volkslied van Hongarije uitgeroepen. Himnusz bestaat eigenlijk uit acht coupletten, maar meestal wordt bij officiële gelegenheden alleen het eerste ten gehore gebracht.

Van 1853 tot 1870 was hij leider van de door hem opgerichte Hongaarse Filharmonie.
Hij componeerde nog zes andere opera's, en wordt beschouwd als de grondlegger van het nationale Hongaarse muziekdrama.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.