muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ferdinand von Hiller

Ferdinand von Hiller>

Ferdinand Hiller geboren 24-10-1811 Frankfurt/Main, gestorven 10 of 11-5-1885 Keulen
Duits pianist, dirigent en componist

Ferdinand Hiller's eerste pianoleraar was Aloys Schmitt, en op zijn tiende leidde zijn talent evenals zijn composities ertoe, dat zijn vader hem naar Johann Nepomuk Hummel in Weimar stuurde. Hier wijdde hij zich aan het componeren, waaronder de entractes voor het treurspel Maria Stuart, waardoor hij Goethe leerde kennen.

Onder Hummel maakte Hiller grote vorderingen als pianist, zo groot dat hij vroeg in 1827 een concertreis maakte naar Wenen, waar hij Beethoven ontmoette en zijn eerste kwartet componeerde.

Van 1828 tot 1835 werkte hij in Parijs als organist, pianist en leraar en introduceerde hij Beethoven's muziek. In Parijs had hij veel contact met Chopin, Liszt, Meyerbeer, Cherubini, Rossini, Berlioz en anderen. Zijn vaders dood noodzaakte hem om enige tijd terug te keren naar Frankfurt, maar op 8 januari 1839 voerde hij in Milaan zijn opera La Romilda op en begon zijn oratorium Die Zerstörung Jerusalems te schrijven.

Hij ging vervolgens naar Leipzig, naar zijn vriend Mendelssohn, waar hij zijn oratorium Die Zerstörung Jerusalems (1840) opvoerde, waarmee hij veel succes had en die vooral door Mendelssohn zeer geprezen werd. In 1843-44 dirigeerde hij een aantal concerten van het Gewandhaus.

Na een bezoek aan Italië om de geestelijke muziek te bestuderen, produceerde Hiller twee opera's Ein Traum (1845) en Conradin (1847) in Dresden.

In 1847 werd Hiller stedelijk kapelmeester in Düsseldorf. Dezelfde functie bekleedde hij in Keulen in 1850, waar hij onder meer de Niederrheinische Musikfeste leidde. Ook reorganiseerde Hiller de muziekschool en zorgde ervoor dat het één van de beste instituten in Duitsland werd, waar hij hoofd van werd. Deze functies bekleedde hij tot 1884, toen ziekte hem dwong met pensioen te gaan.

Hiller blonk ook uit in het organiseren van concertseries, festivals, wedstrijden en het schrijven over eigentijdse muziek.

Voor zijn dood werd hij in de adelstand verheven en voegde het aristocratische "von" aan zijn naam toe.

In Hiller's composities is de invloed merkbaar van Spohr en Mendelssohn.

Werken: orkestmuziek: 3 symfonieën, 7 ouvertures, 3 pianoconcerten, 1 vioolconcert; koorwerken; kamermuziek; 6 opera's: La Romilda; twee oratoria Saul; liederen; geschriften waaronder Die Musik und das Publikum, Wie hören wir Musik, Goethes musikalisches Leben, Ubungen zum Studium der Harmonie und des Kontrapunkts.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.