muziekbus
Dit artikel is 27-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ferdinand Schubert

Oostenrijks componist en muziekpedagoog, geboren Himmelpfortgrund (voorstad van het toenmalige Wenen) 18 oktober 1794, gestorven Alsergrund (Wenen) 26 februari 1859

Biografie
Ferdinand Schubert, broer van Franz Schubert, werd als een van zestien kinderen geboren, waarvan slechts vijf ouder dan één jaar werden. Hij kreeg muzieklessen van zijn vader en studeerde aan de Normalhauptschule in Wenen.

Van 1810 tot 1820 was Schubert werkzaam als leraar in k.k. Waisenhaus en vanaf 1820 als Regens Chori en organist in Altlerchenfeld. In 1824 werd Ferdinand Schubert leraar aan de Normalhauptschule in Wenen, waarvan hij in 1851 ook directeur werd. In 1838 werd hij ere-professor voor orgel aan het conservatorium van Wenen.

Na de dood van zijn broer gebruikte Ferdinand Schubert zijn talenten om enkele van zijn broers uitgebreidere werken gepubliceerd te krijgen en diens werk bij een groter publiek bekend te maken.

Hoewel Ferdinand Schubert ook zelf als componist werkzaam was, leende hij muziek van zijn broer Franz Schubert waaronder het Deutsches Requiem om organist en koormeester te worden. Gedeeltelijk gebruikte Ferdinand grote delen van zijn broers composities in zijn eigen werken, overigens met diens toestemming. Ferdinand maakte ook talrijke bewerkingen en pianouittreksels van werken van Franz Schubert.
Hij componeerde Hirtenmesse, Salve Regina, Messe F-Dur, Filiae Regum, Regina Coeli.

website: de.wikipedia.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.