muziekbus
Dit artikel is 18-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ferdinand Ries

Symphony #2 op.80 in C minor: Final movement (fourth): -Allegro ma non troppo - 5:20
performed by: Zurcher Kammerorchester under Howard Griffiths, label: CPO

Virtual ride visualises part of a smphony by Ferdinand Ries.

Duits componist, pianist en dirigent, geboren 28 november 1784 in Bonn - overleden 13 januari 1838 in Frankfurt am Main.

Ferdinand Ries kreeg zijn eerste piano- en vioollessen van zijn vader Franz Anton (1755-1846), een vioolvirtuoos die ook aan de jonge Beethoven les had gegeven.

In 1801 verbleef Ries een paar maanden in München waar hij een klein loontje verdiende als kopiist. Nadat hij genoeg had gespaard vertrok hij eind oktober 1801 naar Wenen met een brief van aanbeveling van zijn vader voor Beethoven. Deze gaf hem in ieder geval vanaf 1803, mogelijk al vanaf eind 1801 tot 1805 pianolessen en introduceerde hem bij de toonaangevende musici van Wenen, waaronder Albrechtsberger die hem harmonie- en compositieles gaf. Ries werkte ook als Beethovens' schrijver en kopiist.

Als inwoner van Bonn moest hij Wenen in 1805 verlaten vanwege zijn aanmeldingsplicht voor het leger van Frankrijk. Hij werd echter afgewezen vanwege zijn slechte zicht ten gevolge van kinderpokken in zijn jeugd. In plaats van terug te keren naar Wenen vertrok hij eerst voor twee jaar naar Parijs om pas in in 1808 weer naar Wenen terug te keren.

Hij maakte lange kunstreizen, waarbij hij zich ophield in Parijs, Koblenz, Praag, Dresden, Leipzig, Hamburg, Kopenhagen, Stockholm en en St petersburg. In 1813 kwam hij in Londen, waar hij als pianist en dirigent meewerkte aan de concerten van de Philharmonic Society. Hij kreeg in Londen zoveel erkenning dat hij er tot 1824 bleef.

In 1824 vertrok Ries met zijn Engelse vrouw Harriet Mangeon, naar Duitsland.

In 1826 vestigde Ries zich in Frankfurt. Tussen 1825 en 1837 leidde hij de jaarlijkse Niederrheinische Musikfeste. In 1834 werd hij hoofd van het Stadsorkest en de Singakademie in Aachen.

Vanaf 1837 had hij in Frankfurt am Main, tot aan zijn dood, de leiding over de concerten van de Cäcilienverein.

Samen met Wegeler schreef Ferdinand Ries Biographische Notizen über L. van Beethoven.

Ferdinand Ries schreef onder meer opera's (in de stijl van Beethoven), 8 symfonieën, een vioolconcert, 9 pianoconcerten, 52 pianosonates en vele andere pianowerken, enkele oratoria en kamermuziek. Vooral in zijn symfonieën is duidelijk te horen dat hij door Beethoven beïnvloed was.
Ook als pianist en dirigent heeft Ries zich ingezet voor het werk van zijn leermeester Beethoven.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.