muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Felix MottlFelix Josef Mottl geboren 24 augustus 1856 in Unter Sankt Veit, tegenwoordig Wenen, gestorven 2 juli 1911 in München
Oostenrijks dirigent en componist

Felix Mottl studeerde aan het conservatorium in Wenen, waar hij reeds als leider van de Academische Wagnervereniging optrad. Hij was onder meer leerling bij Anton Bruckner.

In leidende posities te Karlsruhe, München en vooral Bayreuth was Mottl een van de grote dirigenten uit Wagner's school. Mottle zelf leidde ook zelf weer vele leerlingen op, waaronder Selmar Meyrowitz en Siegfried Wagner (de zoon van Richard Wagner).

Van 1880 tot 1903 was Felix Mottl Generalmusikdirektor in Karlsruhe. Door bemiddeling van Hans Richter werd hij in 1876 uitgenodigd als assistent-dirigent voor Bayreuth, waar hij de wereldpremière van Der Ring des Nibelungen voorbereidde. Sinds 1886 dirigeerde Felix Mottle regelmatig in Bayreuth. Hij leidde er, tussen 1886 en 1906, in elf Festspiel-seizoenen 69 voorstellingen. Van 1898 tot 1900 leidde Mottl de Engelse uitvoeringen van Wagners opera's in Covent Garden in Londen en in 1903 ging hij naar de Hofopera te München, eerst als eerste dirigent en vanaf 1907 tot aan zijn dood als Generalmusikdirektor.

Felix Mottl componeerde kamermuziek, liederen en opera's en bewerkte verscheidene opera's, waaronder de Barbier van Bagdad van P. Cornelius, Norma van Bellini en Elisire d'amore van Donizetti. Voorts verzorgde hij de uitgave van de jeugdouvertures van Wagner, instrumenteerde de Wesendonckliederen van Wagner, liederen van Schubert en Loewe en redigeerde een nieuwe uitgave van Bachs cantate Mer hahn een neue Oberkeet. Ook stelde Mottl, in een nieuwe instrumentatie, balletsuites samen uit opera's van Rameau, Lully, Grétry en Gluck.

Mottl groeide, vooral dankzij zijn interpretatie van het werk van R. Wagner, H. Berlioz, F. Liszt en E. Chabrier, uit tot één van de belangrijkste dirigenten in het Duitsland van rond de eeuwwisseling.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.