muziekbus
Dit artikel is 18-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Felix Mendelssohn

Felix Mendelssohn Bartholdy een Duitse, qua vorm klassieke componist van vrijwel alle genres, en dirigent, (3 februari 1809 in Hamburg - 4 november 1847 in Leipzig). Hij was mede - oprichter en eerste directeur van het conservatorium te Leipzig en de eerste dirigent die niet meer vanaf het instrument, maar vanaf het podium met een dirigeerstok dirigeerde.Biografie
Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, die uit een gegoede familie stamde, was pianoleerling van Ludwig Berger en Johann Nepomuk Hummel. Vioollessen kreeg hij van E. Rietz en Carl Wilhelm Henning. C.F. Zelter bracht hem muziektheorie en compositieleer bij.

Op negenjarige leeftijd trad hij voor de eerste maal als pianist in het openbaar op en op 11-jarige leeftijd componeerde hij voor het eerst. Mendelssohn was ook zeer bedreven in de dichtkunst en de schilderkunst en in het vertalen uit het Latijn en het Grieks en als dirigent.

In 1827 schreef hij zich in aan de universiteit van Berlijn, om daar de geschiedenis -en filosofiecolleges van G.W.T. Hegel te volgen. Zijn liefde voor J.S. Bach, die zijn hoogtepunt vond in het opnieuw uitvoeren van diens Matthäuspassion op 11 maart 1829, had Mendelssohn, die bevriend was met Goethe, vooral te danken aan Carl Friedrich Zelter.

In 1820 was Mendelssohn lid geworden van de Berliner Singakademie, die onder leiding stond van zijn leraar, en waarbij Bach een veelgezongen componist was. De nieuwe uitvoering van de Matthäuspassion was niet alleen het begin van Mendelssohns succesvolle loopbaan als dirigent, maar ook het begin van een Bach-renaissance resp. van een nieuwe opbloei van de gehele barokmuziek.

In 1833 werd Mendelssohn belast met de leiding van het Nederrijns Muziekfeest te Düsseldorf en kreeg nog in hetzelfde jaar een aanstelling als stedelijk muzikaal directeur. In 1835 nam hij de leiding op zich van de Gewandhausconcerten in Leipzig en in 1842 werd hij tot chef-dirigent van Pruisen benoemd.

Mendelssohn, die mede-oprichter en de eerste directeur van het conservatorium van Leipzig was en als zeer reislustig bekend stond, hield zich op compositorisch gebied met vrijwel alle genres bezig. Zijn muziek behoort wat vorm betreft tot de klassieke en imponeert door een doorzichtige instrumentatie en door de volledige beheersing van kleine lyrische vormen. Mendelssohn voerde een belangrijke vernieuwing in doordat hij als eerste beroepsmusicus niet meer dirigeerde vanaf het instrument maar vanaf het podium, waarbij hij een dirigeerstok ter hand nam.
Voorbeelden: Symphonie nr. 2 in Bes-majeur op. 52 van Felix Mendelssohn Bartholdy, ook bekend onder de benaming Lobgesang.

12/01/2009
Felix Mendelssohn zou een affaire hebben gehad met de Zweedse sopraan Jenny Lind. De echtgenoot van Jenny Lind zou brieven hebben vernietigd waarin Mendelssohn voorstelde naar Amerika te vluchten om daar een nieuw leven te beginnen. Mendelssohn zou zelfs met zelfmoord hebben gedreigd! Jenny's echtgenoot Otto Goldschmidt liet de archieven in 1896 honderd jaar verzegelen, maar Engelse muziekwetenschappers pleiten nu voor een onderzoek. Want stel je voor dat Mendelssohn helemaal niet zo'n gelukkig man was, maar leed aan liefdesverdriet, dan moeten zijn late composities misschien helemaal anders worden bekeken. - http://cultura.nps.nl/page/nieuws/777777

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.