muziekbus
Dit artikel is 19-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Felipe PedrellSpaans componist, musicoloog en pedagoog, geboren Tortosa, Tarragona 19 februari 1841, gestorven Barcelona 19 augustus 1922

Felipe Pedrell studeerde bij Juan Nin, maar was grotendeel autodidact.

In 1873 werd hij directeur van het Operahuis Teatro Circo in Barcelona in 1895 werd Pedrell leraar aan het conservatorium te Madrid. In deze periode kwam hij in contact met beroemde musici zoals Andrés Segovia en Emilio Pujol.

In 1904 keerde hij terug naar Barcelona.

Hij ging als componist en pedagoog uit van de stelregel van Antonio Eximeno, dat ieder volk op de basis van de volksmuziek zijn muzieksysteem moet opbouwen.

Zijn onderzoek op het gebied van oude muziek was zeer belangrijk. Pedrell gaf de volledige werken van Tommaso Ludovico da Vittoria uit en een groot deel van de Cantigas van Alfonso X. Hij verzorgde heruitgaven van oude Spaanse muziek (opera's, kerkmuziek, orgelwerken en volksliederen). Pedrell publiceerde theoretische verhandelingen en monografieën over muziek, waaronder Por nuestra música (1894), Hispaniae Schola Musica Sacra (1894-6) en Cancionero musical popular español (1920).

Zijn belangrijkste compositie is de trilogie Els Pirineus (1902) met een proloog en drie akten, gebaseerd op een gedicht van Victor Balaguer. Pedrell schreef vele kamermuziekwerken, symfonieën en opera's, waaronder Mazzepa (1881), El último Abencerraje (1874), Tasso en Ferrara (1875), La Celestina (1891) en Ardid de amor (1917).

Pedrell verwierf vooral bekendheid als musicoloog en leraar. Tot zijn voornaamste leerlingen behoorden I. Albéniz, E. Granados en M. De Falla, via welke hij invloed heeft uitgeoefend op de ontwikeling van de Spaanse muziek

Pedrell was een vurig bewonderaar van Richard Wagner.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.