muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Felicien David

Félicien David

Félicien (César) David geb. Cadanet, Vaucluse, 13-4-1810, gest. St.- Germain- en- Laye 29-8-1876
Frans componist

Davids vader een amateur violist stierf toen David 5 jaar was. Garnier, de eerste hobo-speler van de Parijse Opera, hield zich bezig met Davids muzikale vorming.

In 1818 werd hij koorzanger in de koorknapenschool van de kathedraal Saint-Sauveur in Aix-en-Provence. Zijn leraren harmonie en zang waren de geestelijke Michel en Marius Roux. Hij componeerde al vroeg motetten, hymnen en een strijkkwartet.

David werkte korte tijd op een advocatenkantoor, werd assistent van de orkestchef van het theater in Aix en kapelmeester aan de kathedraal van Saint Saveur. Hij componeerde nocturnes en romances in de stijl van die tijd.

In 1830 kan hij met behulp van geld van zijn oom naar Parijs om daar op het conservatorium zijn studie te vervolgen. Hij studeert contrapunt bij Laurent François Edouard Millault, fuga en contrapunt bij Fétis en orgel bij Benoist.
Hij studeert privé bij Reber en geeft zelf lessen om in zijn levensonderhoud te voorzien.

In 1831 sloot hij zich aan bij de Saint-simoniens. Hij maakte kennis met de schilder Paul Justus. Hij kwam in de leiding van de 'père Enfantin' in de broederschap van Ménilmontant, waar hij veel muziek componeerde voor de ceremonieën. Op last van het bestuur ging de gemeenschap Saint-simoniens uit ekaar en in 1832 en besloot David met een aantal vrienden naar het Vere OOsten te gaan om de doctrine te verkondigen. Ze reisden via Lyon en Marseilles en kwamen op 22 maart 1833 in Constantinopel aan. Ze gingen naar Smyrne, Jaffa, Jerusalem en Egypte waar ze langzamerhand ethousiasmt werden voor de beschaving die ze ontdekten. David bezat een reispiano gekregen van een aanhanger uit Lyon. Hij componeerde stukken beïnvloedt door de Orient. Hij verbleef twee jaar in Cairo, waar hij muzieklessen gaf en de woestijn exploreerde. Vanwege een pest-epidemie keerde hij terug naar Frankrijk via Beyreuth en Marseille waar hij in 1835 aankwam.

In de daaropvolgende jaren schreef hij een aantal op oosterse melodieën gebaseerde stukken voor piano. Hij vestigde zich in Igny en trok 1 keer per week te voet naar Parijs. Hij componeerde een serie van 24 strijkkwintetten, 4 boeken met de titel Les quatre saisons, twee nonettes voor koper ensemble en zijn eerst twee symfonieën. Hij schreef ook een groot aantal liederen, geïnspireerd op zijn reis door de Orient: Le pirate, l'égyptienne en le bédouin.

In 1841 keert hij terug naar Parijs en voltooid zijn derde symfonie. In 1844 kreeg hij groot succes met zijn werk Le Désert en dit werk is de inleiding van een interesse in de oosterse muziek, o.a. te horen bij Reyer, Gounod, Bizet, Delibes, Saint-Saëns, Satie, Roussel, Messiaen etc.

Naar aanleiding van zijn succes met de door hem ontwikkelde poème symphonique maakte hij een tournee door Duitsland en Oostenrijk, waar hij Mendelsohn in Frankfurt ontmoet, Meyerbeer in Berlijn en Beethoven in Bonn.

In 1846 keert hij terug met een oratorium Moïse au Sinaï, dat geen succes wordt en een tweede poème symphonique Christophe Colomb (1847) en l'Eden (1848, oratorium in twee delen). In 1851 componeerde hij de opera La perle du Brésil, die 30 jaar repertoire heeft gehouden. In 1862 werd hij officier in de Légion d'honneur.

In 1867 kreeg hij een prijs van 20.000 francs van de Académie des Beaux Arts voor zijn opera's Herculanum (1859) en Lalla Roukh (1862).

In 1869 volgde hij Berlioz op als lid van het Instituut en van de Bibliotheek van het conservatorium. Zijn laatste jaren bracht hij door in het gezelschap van de vrouw van een van zijn vrienden Madame T. Tastet. Hij blijft trouw aan de herinnering van père Enfantin en blijft trouw aan de ideeën van Saint-simoniennes.

Bronnen o.a.: www.musicologie.org
encyclopedia.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.