muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fela Kuti

Fela Kuti (1938-1997)

Nigeriaanse afrobeat popmuzikant, zanger, saxofonist, toetsenist en bandleider

Fela werd in 1938 geboren als de zoon van respectabele, belangrijke politieke ouders. Het was in London's Trinity College of Music waar Fela muziek leerde spelen op trompet en saxofoon, met daarbij de muzikale theorieën. In Londen combineerde hij zijn innovatieve stijl met elementen van highlife, jazz en traditionele muziek uit Nigeria. Bij terugkomst in Nigeria (in de zestiger jaren) creëerde hij de Afro-beat/Afro-pop.

Fela Anikulapo Kuti streed fel tegen de corrupte, gewelddadige en onmenselijke regimes van Nigeria. Hij en zijn familie zijn ook regelmatig zelf het slachtoffer geworden van het Nigeriaanse politieke systeem. De muziek van Fela Ransom Kuti was sterk politiek getint en werd in eigen land verboden.

Afro Beat
Tijdens een tournee in Amerika kwam Fela Kuti in contact met de Black Panthers, een progressieve en revolutionaire politieke organisatie die voor de rechten van de Afro-Amerikanen opkomt. Fela sloot zich bij hen aan en vertaalde zijn strijd in de muzikale revolutionaire Afro Beat. Een combinatie van West-Afrikaanse met Afro-Amerikaanse muziek, ontstaan in Nigeria in de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij vermengde traditionele Nigeriaanse percussie met Amerikaanse funk en jazz - James Brown was een grote inspiratiebron - en doopte dit mengsel afrobeat.
De Afro Beat van Fela Kuti werd vooral opgestuwd door de muzikale kracht van Tony Allen op percussie, broeierige koperblazers en een stevige vraag en antwoord zangpartij van het koor.

Tony Allen sloot zich in 1964 aan bij Kuti's band Koola Lobitos. Tony Allen en Fela Kuti ontwikkelden de nieuwe muziekstijl verder toen ze in 1969 door de Verenigde Staten toerden en vele Amerikaanse topmusici ontmoetten. Allens rol in Fela's band werd steeds groter. In Fela Kuti & Africa 70, opvolger van Koola Lobitos, nam Allen naast de drums ook de muzikale regie van de band voor zijn rekening. De Afrobeat van Kuti en Allen kwam tot grote bloei in de periode van 1969 tot 1978. Eind jaren zeventig nam de populariteit af omdat Allen zich meer en meer op een solocarrière ging toeleggen.

Afrobeat kende zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Vooral in Nigeria, maar ook in andere West-Afrikaanse landen zoals Ghana en Kameroen.

In de Verenigde Staten zorgde de in 1998 gevormde band Antibalas voor hernieuwde interesse in de afrobeat.

In 1997 stierf Kuti aan AIDS gerelateerde complicaties.
Hoewel minder polemisch van aard is zijn zoon Femi Kuti samen met oud-bandleden Tony Allen en Hugh Masekelain in zijn voetsporen getreden.

Websites: www.africaserver.nl, www.muziekweb.nl afrobeat, www.muziekweb.nl Fela Kuti, www.concertzender.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.