kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Farinelli

eigenlijk Carlo Broschi geb. 24-1-1705 Andrea/Apulien, gest. 15-7-1782 Bologna
Italiaans castraatzanger

Farinelli, die met zijn burgernaam Carlo Broschi heette, had 1 broer die acht jaar ouder was, Riccardo Broschi en verschillende opera's voor hem componeerde.
Tussen zijn achtste en negende jaar werd hij gecastreerd en ging hij studeren bij Nicola Porpora en de castraat Antonio Bernacchi. Tijdens zijn muziekstudies in Napels werd hij het wonderkind van de gebroeders Farina, ter erkenning hiervan en zoals toen gebruikelijk, nam hij de naam 'Farinelli' aan. Hij groeide al snel uit tot een van de meest uitstekende zangers van zijn tijd. Na successen in Wenen en Italë, trad hij in 1734 in Londen op.

In 1737 ging hij naar Spanje waar hij hofzanger werd van Filips V. Gedurende tien jaar zong Farinelli iedere avond vier liederen voor zijn monarch, steeds dezelfde (w.o. twee van Hasse). Onder Ferdinand VI had hij veel invloed in Spanje en introduceerde toen de Italiaanse opera. Hij werd gevierd wegens zijn geweldige stemomvang en zijn enorme virtuositeit.

Pas in 1760 keerde hij naar Italië terug, waar hij in Bologna een paleis bewoonde en instrumenten verzamelde.
De Frans-Italiaanse speelfilm "Farinelli - Il castrato" van regisseur Gerard Corbiau uit het jaar 1994 schetst het leven van castraat Farinelli op indrukwekkende wijze.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 22.