muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fanny de Ruiterfoto Patricia Werner Leanse

Fanny de Ruiter geboren 2 oktober 1984 Dordrecht
Nederlandse mezzo-sopraan en componiste

Van haar 5de tot haar 14e jaar kreeg Fanny de Ruiter vioolles en vanaf haar 9de jaar pianoles. Ze deed ruim tien maal mee aan muziektheater, waaronder Orpheus in Muziekcentrum Vredenburg (2000). Vanaf haar elfde heeft de Ruiter zangles van Eugénie Ditewig en inmiddels is ze toegelaten tot de basisopleiding klassiek zang aan het Conservatorium te Utrecht.

Op haar elfde nam de Ruiter deel aan compositieworkshops van de Nationale Compositiewedstrijd voor scholieren, georganiseerd door LOAM. Ontsnapping aan de Schaduw voor viool, klarinet en cello werd samen met de andere winnende werken uitgevoerd in het Musis Sacrum ter gelegenheid van het gouden jubileumjaar van de Arnhemse Vereniging voor Kamermuziek, en gebundeld uitgegeven bij Donemus (1996). Voor het Prinses Christina Concours componeerde zij Vocali-setje, op. 11; opus 12 is de miniopera De miskleun van Blaaskaak.

Tweemaal voerde Fanny de Ruiter een eigen compositie uit samen met het Nederlands Blazers Ensemble: ... de Dertiende! voor dertien losse houten orgelpijpen in opdracht van VPRO's Villa Achterwerk voor het herfstconcert in Paradiso, Amsterdam (1997), en haar lied het Leven is Hard voor het live Nieuwjaarsconcert van de VPRO vanuit het Concertgebouw (1999).

Sinds drie jaar componeert Fanny de Ruiter liederen op bestaande gedichten. In het kader van het festival Horen, Zien en Schrijven (kunst in actie voor mensenrechten) heeft zij in opdracht van het Prinses Christina Concours een compositie voor mezzosopraan, sopraan, gitaar, piano en cello geschreven: Dasloze Droom, ter herinnering aan Prins Claus, is een poging tot een treurzang over onbeantwoorde levensvragen (première op 7 december 2003).

Fanny de Ruiter won verschillende jeugdprijzen voor zang (klassiek en jazz) en compositie. In 1994 won zij met haar kunstwerk Spel in de wereld van het kind de eerste prijs ter gelegenheid van de Utrechtse Parade. In 1996 won de Ruiter de derde prijs (categorie 8-13 jaar) in de Landelijke Compositiewedstrijd voor Jonge Componisten van de Arnhemse Vereniging voor Kamermuziek met Ontsnapping aan de schaduw, voor klarinet, viool en cello. De later herschreven versie voor dwarsfluit kreeg de jeugdprijs op het Flutonicon compositieconcours (1997), en werd het op het Nationaal Fluitconcours (1998) als verplicht jeugdwerk gespeeld. Het lied Making Landfall kreeg een tweede prijs in de finale van het Prinses Christina Concours voor compositie (2003).

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.