muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Falco

eigenlijk Johann Hölzl geboren 19-2-1957 Wenen, gestorven 6-2-1998 bij Puerto Plata
Oostenrijkse popzanger

Tegen de wil van zijn ouders, die voor hun zoon een carrière als jurist gewenst hadden, verliet Falco, zeventien jaar oud, zijn ouderlijk huis, om musicus te worden.

Hij richtte een band op en begon in 1975 - na zijn diensttijd volbracht te hebben - met een studie aan het Weense jazz-conservatorium. Twee jaar later ging hij naar West-Berlijn, waar hij als café - en straatzanger optrad.

Hij keerde terug naar Wenen en richtte hier in 1979 de popgroep 'Spinning Wheel' op en werkte eerst als E-gitarist in de rocktheater-groep 'Halluzination Company', later werkte hij mee aan het Wiener rock-cabaret 'Drahdiwaberl'.

Met zijn song Der Kommissar, die hij samen met de componist en producent Robert Ponger maakte, kwam in 1982 zijn grote doorbraak als zanger.

Falco, genoemd naar de door hem zeer vereerde DDR-Skispringer Falco Weißpflog, kon nog in hetzelfde jaar zijn eerste soloalbum presenteren met de titel Einzelhaft, waarvoor hij werd onderscheiden met een gouden plaat.

Het tweede grote succes voor Falco was in 1985 zijn song Rock me Amadeus. Begin 1986 zorgde hij met zijn video-film Jeanny voor veel opzien. Talrijke radio- en tv-zenders boycotte de hit, waarin associaties opgeroepen werden met een zedenmisdrijf begaan tegen een jong meisje. Ondanks dit of juist dankzij dit grote schandaal werd de single de meest verkochte plaat van het jaar 1986.

Terwijl Falco met zijn vierde LP Emotional (1986) nog kon aansluiten bij zijn grote successen werd het daarna rustig rond de Oostenrijker.

In 1988 moest hij een tournee afzeggen wegens te geringe publieke belangstelling. Ook zijn in 1990 verschenen album Data de Groove werd een tegenvaller.

In 1996 ging Falco, die een van zijn laatste singles onder de titel Mama, der Mann mit dem Koks ist da onder het pseudoniem T-MA uitbracht, naar de Dominicaanse Republiek en richtte daar een studio in om zijn comeback voor te bereiden. Zelfs in tijden van crisis goldt hij als zeer zelfbewust en arrogant.

De zanger stierf op 6 februari 1998 nauwelijks 41 jaar oud bij een auto-ongeluk. In zijn bloed vond men 1,5 promille alcohol, cocaïne en marihuana.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.