muziekbus
Dit artikel is 11 10 2016 15:32 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

faithless

Britse Dancegroep

Jazz. Hun muziek is doorgaans een mix van Triphop, Progressive Trance, Hiphop, Pop en vaak nog verschillende andere stijlen.

De ontmoeting van Maxi Jazz (Maxwell Fraser) en Rollo (Roland Armstrong) in een studio in Zuid-Engeland leidde tot de vorming van Faithless samen met Sister Bliss (Ayalah Bentovim) en Jamie Catto. Ook Aubrey Nunn was vanaf het begin een lid van de groep Faithless en Rollo's zuster Dido was leadzangeres op tracks van alle drie de Faithless albums (inclusief Salva Mea).

Leden van Faithless:
Maxi Jazz (echte naam Maxwell Fraser), vond hip hop in 1983, stichtte The SoulFood Café in 1984 en begon zijn eigen label Namu Records in 1992.

Sister Bliss (echte naam Ayalah Bentovim), een pianiste sinds haar vijfde jaar, was DJ in Londense clubs, werd lid van Faithless. Wordt door velen als beste vrouwelijke DJ ter wereld gezien.

Rollo Armstrong (echte naam Roland Armstrong), een zeer getalenteerde producer en oprichter van het Cheeky record label (met artiesten als Kristine W, Dido, Skinny en Faithless)

Dido (echte naam Florian Cloud de Bounevialle Armstrong) stal op haar vijfde jaar een blokfluit, wat er een jaar later toe leidde dat ze haar intrede deed op de Guildhall School of Music in Londen. Op haar tiende speelde ze piano, viool en blokfluit. Als tiener had ze veel belangstelling voor de platencollectie van haar broer (van de Clash tot Gregory Issaac tot Duran Duran) en maakte ze tournees door het VK met haar klassieke muziek ensemble.
Op haar zestiende werd ze verliefd op .......Ella Fitzgerald. Ze begon bij verschillende Londense bands te zingen en verscheen uiteindelijk op het debuut album van Faithless. Ze zingt nog wel enkele songs voor Faithless, maar is ook bezig met haar eigen albums en toernees.

Aubrey Nunn was eerst lid van The Big Truth band, samen met Paul Herman en Jamie Catto (ex Faithless), met wie hij ook gewerkt heeft aan documentaire filmmuziek. Werkte korte tijd met Gem (Oasis) in de vroege dagen van Heavy Stereo). Heeft ook een bijdrage geleverd aan het Slovo project van de vroegere Faithless gitarist Dave Randall.

Jamie Catto, nu 1 Giant Leap.

Dave Randall, gitarist van Faithless, later Slovo project.

LSK (echte naam Leigh Stephen Kenny) kwam in 2003 bij Faithless en werkte met ze op het album No Roots. Hij Rapt en zingt op veel tracks en doet achtergrondzang. Hij is momenteel volwaardig lid van Faithless.

Zoë Johnston werd lid van Faithless nadat Rollo de Bent song Swollen had gehoord en in eerste instantie dacht dat de zang gesampled was van een hele oude en intrigerende Nana Moskouriachtig plaat. Daarvoor schreef en nam ze op met Bent, Neon Heights, Weekender and Schmoov's Andy Tytherleigh, maar heeft meer recentelijk gewerkt met Paul Heaton (Beautifull South) op zijn solo album.
Wanneer ze niet met Faithless hoeft te toeren, schildert ze portretten voor mensen en schrijft en neemt haar eigen materiaal op.
Zij is inmiddels geen lid meer van Faithless.

Mandy Lecointe, was het nieuwste lid van Faithless als achtergrondzangere. Werkte naast artiesten als Urban Species, Artful Dodger and Lisa Stansfield en schreef ook songs met Dominic Miller, de gitarist van Sting.
Na met Dominic in de studio gewerkt te hebben werden Mandy en de band waar ze in zat Screem gevraagd achtergrondzang te doen voor Sting tijdens zijn toernee. Ze toerden Amerika. Zij is inmiddels geen lid meer van Faithless.

Andere aan Faithless gerelateerde artiesten: Sudha Kheterpal, Andy Treacey en Nemo Jones.

De debuutsingle van Faithless uit 1995, Salva mea (Save me), werd een grote hit op de dansvloeren en later ook in de hitparades en er werden in totaal wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

Latere successingles waren Insomnia (1996), God is a DJ (1998, bereikte de eerste plaats in de Nederlandse Top 40)) en We come 1 (2001 , bereikte de tweede plaats in de Nederlandse Top 40).

In 2006 had Maxi Jazz een top 2 notering samen met Tiësto, Dance 4 life

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.