muziekbus
Dit artikel is 16-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eugene Ormandy

eigenlijk Jenö Blau-Ormandy geboren 18 november 1899 in Boedapest, gestorven 12 maart 1985 in Philadelphia
Amerikaanse dirigent van Hongaarse afkomst

Ormandy's muzikale carrière begon op zeer jonge leeftijd. Op zijn derde jaar kon hij al symfonieën herkennen en op zijn vierde jaar speelde hij viool. Op zijn vijfde jaar was Ormandy de jongste leerling uit de geschiedenis aan de Koninklijke Muziekacademie in Boedapest, waar hij viool studeerde bij J. Hubay en compositie en theorie bij Kodály en Weiner. Hij behaalde zijn meestersgraad op zijn veertiende. Hij werd hier later leraar voor viool.

Arthur Rubinstein en Eugene Ormandy - Leith Stevens piano Concerto voor de film Night Song

Op zijn tiende jaar trad hij op voor de koninklijke familie van Oostenrijk-Hongarije. Dit alles was mogelijk omdat zijn vader graag wilde dat hij een wereldberoemde vilolist zou worden.

In 1920 behaalde hij een universiteitsgraad in filosofie en in 1921 verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Rond deze tijd veranderde hij zijn naam in Eugene Ormandy. Eugene is het equivalent van de Hongaarse naam Jenö.

Ormandy speelde in het Capitol Theater Symphony orchestra en maakte in 1924 zijn dirigeer debuut. In deze tijd werd zeer hij beïnvloed door Arturo Toscanini aan het New York Philharmonic. Deze invloed zou later zichtbaar worden in Ormandy's precisie en balans met het Philadelphia Orchestra, wat resulteerde in een volkomen unieke klank.

Later als lid van de CBS dirigeerstaf werd Eugene Ormandy een van de radio's eerste belangrijke dirigenten.

De ommekeer in Ormandy's carrière kwam in 1931 toen hij uitgenodigd werd om Toscanini te vervangen, die ziek geworden was, voor een gastuitvoering met het Philadelphia Orchestra. Hoewel zijn manager hem geadviseerd had het niet te doen, deed hij het toch en Ormandy's optreden werd een sensatie.

In 1936 werd Ormandy mede-dirigent van het Philadelphia Orchestra onder Leopold Stokowski en in 1938 werd hij gepromoveerd tot permanente dirigent. In zijn tijd met dit orkest werd bekend als de "modest little maestro". Hij nam persoonlijk de 104 musici aan die onder zijn directie stonden.

Als gastdirigent trad hij in vele grote steden van Europa en Amerika op.

Eugene Ormandy dirigeerde het Philadelphia Orchestra 44 jaar lang. Hij stopte met full-time werken in 1980 en werd dirigent emeritus. Zijn laatste concert was met Het Philadelphia Orchestra in Carnegie Hall op 10 januari 1984. Hij stierf in 1985 aan een longontsteking op zijn vijfentachtigste jaar.

website: www.bach-cantatas.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.