muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eugene MurskyEugene Mursky geboren 24 juli 1975 in Tasjkent, Oezbekistan
Oezbekistaans pianist

De pianist Eugene Mursky studeerde bij Tamara Popovich (Tasjkent), Lev Naumov (Moskou), Reinhard Becker (Trossingen), en Einar Steen-Nökleberg (Hannover). Al vroeg bleek dat Eugene Mursky een bijzonder talent was. Hij speelde reeds met 11 jaar W.A. Mozarts pianoconcert A-Dur KV 488 met orkest.

Het f-Moll-Konzert van F. Chopin voerde Mursky uit toen hij 13 was en met 15 speelde hij de h-Moll-Sonate van Franz Liszt evenals het Klavierkonzert Nr.1 van Peter Tschaikowsky. Toen hij 17 was volgde het d-Moll-Konzert van Sergej Rachmaninov.

In 1994 kreeg Mursky een beurs van de DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) en in 1995 van de Kunststiftung Baden-Württemberg. Na de eerste prijs te hebben behaald bij de nationale pianowedstrijd in de republiek Oezbekistan won Eugene Mursky de Grand Prix bij de 5de internationale pianowedstrijd van de Centraal-Aziatische GOS-republieken in Frunze.

In 1994 won Mursky in Londen de National Power World Piano Competition. Bovendien kreeg Eugene Mursky ook de Chopin prijs voor de beste Chopin-interpreet. In 1997 won hij de Salzburg Mozarteum Award.

Eugene Mursky heeft recitals gegeven in Europa, Azië en Noord-Amerika, waarbij hij uitgebreide tournees maakte in Engeland, Ierland, Schotland, Rusland, Zwitserland, Polen, Slovenië, China, Singape en de Verenigde Staten, waarbij hij optrad in belangrijke muziekcentra in Londen, Dublin, Moskou, Los Angeles, Stuttgart en Edinburgh.

Mursky trad als solist op met alle belangrijke orkesten in Londen en vele andere belangrijke orkesten, waaronder het RTE National Symphony Orchestra, het Utah Symphony Orchestra, het Orchestre National de Lille en het Singapore Symphony Orchestra. Hij trad op onder dirigenten als Yuri Aronovich, Alexander Lazarev, Maxim Shostakovich en Jean-Claude Casadesus.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.