muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eugene d'Albert

Eugène d'Albert

Eugène Francis Charles d'Albert geb. Glasgow 10-4-1864, gest. Riga 3-3-1932
Duits pianist en componist van Frans- Britse afkomst

Eugène d'Albert was de zoon van een Duitse musicus van Franse afkomst Charles Louis d'Albert (1809-1886) en een Engelse moeder. Zijn eerste muziekonderricht kreeg hij van zijn vader daarna ging hij piano studeren bij Ernst Pauer in Londen en vervolgens bij Richter in Wenen.

In 1881 leerde hij Franz Liszt kennen in Weimar bij wie hij zijn pianostudie vervolmaakte. Hij was een van grootste pianisten van zijn tijd en een beroemd Beethoven en Bach vertolker. In die tij tijd componeerde hij ook zijn eerste werken: de pianosuite d-moll op. 1 (1883), zijn eerste pianoconcert (1884), de symfonie F-Dur (1886) en het eerste strijkkwartet (1887).

Hij werd in 1907 directeur van de Berlin Hochschule für Musik. Hij is 6 keer getrouwd en gescheiden o.a met de zangeres Hermine Fink en de pianiste en componiste Teresa Carreno.

Hij schreef 21 opera's waarin hij zocht naar een synthese van Wagners stijl en het Italiaanse verisme alleen de opera's Tiefland (1903) en Die toten Augen (1916) hielden repertoire. In zijn orkestmuziek en zijn kamermuziek was hij eclecticus. Hij schreef 2 pianoconcerten, kamermuziek, liederen, pianowerken en enkele orkestwerken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.