muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernst Krenek

Ernst Krenek geboren Wenen, 23-8-1900, gestorven Palm Springs, 22-12-1991
Oostenrijks componist en schrijver over muziek

Vanaf 1906 kreeg Ernst Krenek zijn eerste muziekonderricht en schreef hij zijn eerste composities en in 1916 ging hij naar de Weense Muziek Academie, waar hij les kreeg van Franz Schreker.

In 1918 tijdens WO I moest Krenek in militaire dienst, waarbij hij in Wenen bleef en in 1919 twee semesters filosofie ging studeren aan de universiteit van Wenen.

In 1920 volgde hij Franz Schreker naar de Staatliche Musikhochschule in Berlijn, waar hij onder meer Ferruccio Busoni, Hermann Scherchen, Eduard Erdmann, Artur Schnabel ontmoette. In die tijd schreef hij zijn eerste atonale composities.

In 1923 verbleef Krenek in Zwitserland, waar hij Friedrich Gubler (redacteur van de kunst afdeling van de Frankfurter Zeitung), Rainer Maria Rilke en Werner Reinhart ontmoette. In 1924 tijdens een reis naar Frankrijk ontmoette hij Theodor W. Adorno en maakte hij kennis met de muziek van Igor Stravinsky en "Les Six" en begon hij te componeren in de neo classisistische stijl. Hij trouwde met Anna Mahler en was binnen een jaar weer gescheiden.

In 1925 aanvaardde Krenek de post als assistent van Paul Bekker, eerst aan de Staatsopera van Kassel en in 1927 aan de Staatsopera in Wiesbaden. Hij schreef essays over opera en maakte een studie van de muziek van Schubert en componeerde in de romantische stijl. Zijn opera Jonny spielt auf ging in Leipzig in première en hij kreeg internationale erkenning.

In 1928 trouwde Krenek voor de tweede keer, ditmaal met de actrice Berta Haas. Hij keerde terug naar Wenen, waar hij Karl Kraus ontmoette. In 1929 maakte hij een reis naar Noord-Afrika. Krenek ging meer energie wijden aan zijn literaire activiteiten en schreef voor het muziekblad Anbruch en voor de Frankfurter Zeitung. Hij onderzocht muziek esthetische vragen en maakte een studie van de twaalftoonstechniek.

Samen met Alban Berg, Rudolph Ploderer en Willi Reich, stichtte Krenek in 1932 een nieuw muziektijdschrift Dreiundzwanzig, was hij actief in de INGM (Internationale Stichting voor Nieuwe Muziek) en schreef hij zijn eerste composities in de twaalftoons techniek.

In 1933 kreeg hij de opdracht van de Weense Staatsopera voor het componeren van de opera Karl V. In diezelfde tijd werd Krenek in Duitsland op de zwarte lijst van de nazi's gezet en na een campagne van de nazi's besloot de minister van Onderwijs in 1934 de première van Karl V af te gelasten. Krenek besloot een reis naar Spanje te maken en verder schreef hij artikelen voor de Wiener Zeitung en gaf concerten en lezingen in Wenen en op andere plaatsen.

In 1937 maakte Krenek zijn eerste reis naar de VS en in 1938 zijn tweede. Hij verliet Oostenrijk na de Anschluss aan het Duitse Rijk. In de VS gaf hij concerten en lezingen en van 1939-1942 was hij professor muziek aan het Vassar College in Poughkeepsie, N.Y. en gast-lector aan de universiteiten van Michigan en Wisconsin. Van 1942-1947 was hij professor muziek, hoofd van de afdeling muziek en Dean van de School of Fine Arts aan de Hamline universiteit, Saint Paul, Minnesota. In 1945 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap.

Hij onderwees aan verschillende universiteiten en colleges in New Mexico en Los Angeles, waar hij van 1947 tot 1966 woonde. In 1948 publiceerde Krenek voor het eerst zijn autobiografie in het Duits, getiteld Selbstdarstellung. In 1950 trouwde hij met de componiste Gladys Nordenstrom en maakte hij concerttournees en hield hij lezingen in Europa en was hij lector aan de Darmstadt zomercursus.

Er vonden verschillende Krenek Festivals plaats in de VS en daarbuiten (1954, 1960, 1963, 1965). Vanaf 1956 begon Krenek seriële composities te schrijven, electronische muziek en maakte hij een studie van het middeleeuwse contrapunt. Verder is hij gastprofessor aan verschillende universiteiten.

In 1966 verhuisde Krenek naar Palm Springs, Californië en in 1968 maakte hij weer een Europese tournee. Weer Krenek Festivals in de VS en daarbuiten (1969, 1974, 1975, 1979, 1985).

In 1984 vond de première plaats van de opera Karl V aan de Weense Staatsopera en in 1986 vond de eerste compositie-wedstrijd plaats voor de Ernst Krenek Prizeopgezet door de stad Wenen.

Onder zijn studenten waren onder meer George Perle en Robert Erickson. Hij onderzocht atonaliteit en andere moderne stijlen en schreef een aantal boeken, waaronder, Music Here and Now (1939), a study of Johannes Ockeghem (1953), and Horizons Circled: Reflections on my Music (1974).

Op 22 december 1991 stierf Ernst Krenek in Palm Springs en in 1992 werden zijn stoffelijke resten overgebracht en begraven in een eregraf van de stad Wenen.

websites: www.krenek.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.