kunstbus
Dit artikel is 23-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernst Friedrich Eduard Richter

Duits musicoloog, componist en dirigent geboren 24 oktober 1808 in Großschönau/Lausitz, gestorven 9 april 1879 in Leipzig

Ernst Friedrich Eduard Richter was de zoon van een schoolmeester. Vanaf zijn elfde jaar bezocht hij het gymnasium te Zittau, leidde het koor en organiseerde onafhankelijke uitvoeringen.

In 1831 ging Ernst Richter naar Leipzig, waar hij eerst theologie studeerde, maar zich al snel richtte op de muziek en bij Christian Theodor Weinlig ging studeren, de cantor van de Thomasschule. In 1843, vlak na de oprichting van het conservatorium te Leipzig, werd Richter tot leraar harmonie en contrapunt aangesteld naast Felix Mendelssohn Bartholdy en Robert Schumann. Tot 1847 dirigeerde Richter de Singakademie, daarna was hij organist van de Peterskirche (1851) en de Neukirche (1862) en Nicolaikirche (1863).

Na de dood van Moritz Hauptmann op 3 januari 1868 volgde Richter hem op als cantor van de Thomasschule. Tegelijkertijd werd hij tot professor aan het conservatorium benoemd en werd hem de titel Musidirektor van de universiteit verleend.

Richter had een grote naam als theoreticus en van zijn boeken is het Lehrbuch der Harmonie (1853, later Praktische Studien zur Theorie genoemd) vertaald in het Nederlands, Zweeds, Italiaans, Russisch, Pools en Engels. In zijn Lehrbuch der Harmonie baseert hij zich op de leer van Kirnberger en gebruikt hij de becijfering van G. Weber. Hij breidt deze uit door het opnemen van overmatige drieklank en overmatig septiemakkoord, aangeduid door het teken+ of /.

Lehrbuch der Fuge (1859) heeft drie edities gehad en Lehre vom Contrapunct twee. De Engelse vertalingen van al deze boeken zijn van Franklin Taylor en werden uitgegeven door Cramer & Co in respectievelijk 1864, 1878 en 1874. Ernst Friedrich Eduard Richter publiceerde ook een Katechismus der Orgel.

Van zijn vele composities is de bekendste de cantata Dithyrambe, voor het Schiller Festival in 1859. Andere werken zijn een oratorium Christus der Erlöser (1849), twee missen, een Stabat mater, psalmen voor koor en orkest, motetten, pianowerken, orgelwerken, liederen, strijkkwartetten.

website: www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 15.