muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernest MacMillan(Sir) Ernest Alexander Campbell MacMillan geboren Mimico, Toronto 18-8-1893, gestorven Toronto 6-5-1973
Canadees organist dirigent en componist

Ernest MacMillan begon zijn orgelstudies bij Arthur Blakeley in Toronto op zijn achtste jaar en maakte zijn debuut op zijn tiende jaar. Hij vervolgde zijn orgelstudies van 1905 tot 1908 bij de blinde organist Alfred Hollins in Edinburgh, waarbij hij af en toe inviel voor zijn leraar tijdens diensten. Ook werd MacMillan toegelaten tot de muziek colleges aan de universiteit van Edinburgh bij Friedrich Niecks, W.B. Ross en anderen en studeerde privé bij Ross in voorbereiding voor zijn eerste diploma.

In 1911 ontving hij de "extramural Bachelor of Music degree" van de universiteit van Oxford. Van 1911 tot 1914 studeerde MacMillan moderne geschiedenis aan de universiteit van Toronto. In 1914 kreeg hij pianoles van Therese Chaigneau in Parijs. Ook in 1914 woonde hij het Bayreuth Festival bij en werd geïnterneerd als vijandelijke buitenlander bij de uitbraak van WO I. Terwijl MacMillan gevangen gehouden werd in het Ruhleben kamp vlakbij Berlijn, verwierf hij ervaring als dirigent. Er werd hem in 1915 in afwezigheid door de universiteit van Toronto de B.A. graad toegekend. Voor zijn ode England (tekst Swinburne), ingestuurd door de Prisoners of War Education Committee naar de universiteit van Oxford benoemde de universiteit hem in 1918 tot dr. h.c. (honore causa, een eredoctoraat).

Na zijn vrijlating keerde MacMillan terug naar Toronto als organist en koormeester van de Timothy Eaton Memorial Church van 1919 tot 1925. In 1920 werd hij personeelslid van de Canadese Muziekacademie, en bleef hier toen het veranderd werd in het conservatorium van Toronto. Van 1926 tot 1942 was MacMillan directeur van het conservatorium. Hij was eveneens hoofd van de Muziekfaculteit aan de universiteit van Toronto van 1927 tot 1952.

MacMillan was van 1931 tot 1956 dirigent van van het Toronto Symphony Orchestra en van 1942 tot 1957 van het Mendelssohn Choir. Hij trad ook op als gastdirigent in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Australië.

MacMillan was van 1947 tot 1966 voorzitter van de Canadese Muziekraad,en van 1959 tot 1970 van het Canadese Muziekcentrum. In 1935 was Ernest Macmilan de eerste Canadese muzikant die geridderd werd door Koning George V. Hij ontving ook vele eredoctoraten van Canadese en Amerikaanse instituten.

MacMillan dirigeerde vele werken die nieuw waren voor Canada, zowel traditionele als hedendaagse. Hij componeerde voornamelijk kamermuziek, liederen, koorwerken, een Te Deum en de ballade Blanche comme la neige.

Websites: www.thecanadianencyclopedia.com en www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.