muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernest John MoeranErnest John Moeran geboren Heston, Middlesex, 31 december 1894, gestorven Kenmare, Ierland 1 december 1950
Brits componist van Ierse afkomst

In 1913 ging Ernest John Moeran piano en compositie studeren bij Sir Charles Stanford aan het Royal College of Music te Londen. Zijn opleiding werd afgebroken omdat hij in 1914 bij de uitbraak van WO I in dienst ging. In 1917 raakte hij ernstig verwond aan zijn hoofd door een granaatscherf, die niet verwijderd kon worden en die een grote invloed heeft gehad op de rest van zijn leven. Een verwonding die de ongelukkige bijkomstigheid had dat hij zelfs na het consumeren van hele kleine hoeveelheden alcohol dronken leek.

In 1920 keerde Moeran terug naar het Royal College of Music en werd leerling van John Ireland, wiens invloed hij onderging. In deze periode maakte hij een aantal belangrijke vroege werken, waaronder String Quartet in A Minor, de First Rhapsody voor orkest, het Piano Trio, de Violin Sonata en een aantal werken voor solo piano. Moeran was inmiddels ook begonnen met het verzamelen van volksliederen, waarbij hij pubs bezocht vooral in zijn geboortestreek Norfolk, en de oude liederen noteerde die nog te horen waren, iets wat hij de rest van zijn leven is blijven doen.

In Moeran's oeuvre, waarin het vocale element overheerst, komt zijn affiniteit met de natuur en de folklore van zijn land sterk tot uiting. Hij bewerkte veel volksliederen, waarvan de beste de Six Norfolk Songs (1923) zijn.

website: www.moeran.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.