muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernest GuiraudErnest Guiraud geboren 23-6-1837 New Orleans, Louisiana, gestorven 6-5-1892 Parijs
Franse componist

Ernest Guiraud kreeg zijn eerste muzikale vorming van zijn vader Jean-Baptiste-Louis Guiraud die de de Prix de Rome won in 1827 in competitie tegen Berlioz. In 1852 ging Guiraud naar Parijs waar hij leerling werd van Auguste Barbereau (harmonieleer) en studeerde aan het conservatorium van Parijs bij de operacomponist Fromental Halévy.

In 1858 won hij een pianoprijs en in 1859 won Guiraud de Prix de Rome voor zijn cantata Bajazet et le joueur de flûte.

Guiraud was paukenist van de Opéra comique in Parijs en componeerde verschillende opera's, balletten, pianostukken en orkestwerken.

Hij keerde nooit meer terug naar Amerika na de uitvoering van Le roi David.

In november 1876 werd Guiraud professor harmonie en begeleiding aan het conservatorium van Parijs. In 1880 werd hij professor in gevorderde compositieleer.

Bij zijn dood in 1892 werkte hij aan zijn laatste opera Fredegonde, die uiteindelijk voltooid werd door Camille Saint-Saens in 1895. De partituur werd geschreven door Paul Dukas. Zowel Saint-Saens, Dukas en Claude Debussy waren leerlingen van Ernest Guiraud aan het conservatorium van Parijs.

Behalve zijn eigen composities, schreef Guiraud recitatieven voor Carmen van Bizet en arrangeerde hij de tweede suite van L'Arlésienne van Bizet. Dat Guiraud een meester van de orkestratie was, bewijst zijn orkestratie van de opera Les Contes d'Hoffman (Hoffmanns Erzählungen), onvoltooid achtergelaten door Jacques Offenbach, evenals zijn theoretische afhandeling Traité pratique de l'Instrumentation.

Werk: opera's: Le roi David (juvenalia; 1852), Sylvia (1864), En prison (1869), Le Kobold (1870), Madame Turlupin (1872), Piccolino (1876), La Galante Aventure (1882); ballet: Gretna Green (1873); orkestsuite.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.