muziekbus
Dit artikel is 22-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernest Chausson

Ernest Chausson geb. Parijs 21-1-1855 - gest. Limay, Seine- et- Oise 10-6-1899 Franse componist, sterk beïnvloed door zijn leraar Franck en kan als een van de voorlopers van het impressionisme gelden.

Chausson studeerde aanvankelijk rechten en ging in 1880 over op muziek. Zijn eerste lessen op het conservatorium van Parijs kreeg hij van Massenet, daarna nog in hetzelfde jaar van César Franck.

Mede door zijn late opleiding en het gebrek aan zelfvertrouwen, dat hem zijn hele leven bijbleef is zijn oeuvre erg beperkt; door zijn ingetogenheid en warsheid van elke publiciteit kreeg zijn werk aanvankelijk ook weinig bekendheid bij het grote publiek, ondanks het feit dat het bij zijn collega musici zeer gewaardeerd werd. Hij kwam met deze musici in contact doordat hij vanaf 1886 secretaris van de Société Nationale de Musique is geweest.

In zijn muziek is een sterke invloed van zijn leermeester Franck merkbaar en enige affiniteit met Wagner, zij bezit echter een eigen klasse door haar verfijning en subtiliteit, en een speciale kleur door de melancholie van Chaussons eigen karakter. Door deze kwaliteiten, alsook door onderscheiding en goede smaak, heeft zij een sterke aantrekkingskracht op de Franse contemporaine componisten uitgeoefend. In dat verband kan Chausson als een van de voorlopers van het impressionisme gelden.

Werken: pianomuziek; kamermuziek; orkestmuziek: Viviane (1882); Solitude dans les bois (1886); Symphonie in Bes (ca 1890); Soir de fête (1898); poème voor viool en orkest (1896; kerkmuziek; koormuziek; liederen waaronder met orkest (Poème de l'amour et de la mer; Chanson perpétuelle); opera's ; Les Caprices de Marianne (ca 1880 onuitgegeven); Hélène (1884-85 onuitgegeven); Le roi Arthur (1903); toneelmuziek bij de Tempest (1888); La légende Sainte-Cécile (1892).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.