kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Erich Korngold

Hilary Hahn speelt Korngold Violin Concerto mov.1

Erich Wolfgang Korngold geboren Brünn 28-5-1897, gestorven Hollywood 29-11-1957
Oostenrijks- Amerikaans componist

Erich Korngold was de zoon van een van de meest invloedrijke muziekcritici in Wenen, Julius Korngold. Julius Korngold was een protegé van Eduard Hanslick (toen de meest invloedrijke criticus in Wenen) en werd in de jaren 1890 diens assistent en uiteindelijk zijn opvolger. Erich Korngold sloeg op zijn derde jaar met een lepel de maat, speelde al op zijn vijfde elementaire melodieën en begon op zijn zesde te componeren. Zijn vader bracht hem naar Gustav Mahler, die, nadat hij de jongen tot genie had gebombardeerd, hem aanraadde bij Alexander Von Zemlinsky te gaan studeren.

Zemlinsky stelde al snel dat hij Korngold niets meer kon leren. Al op 9-jarige leeftijd ging hij aan het Weense conservatorium bij Robert Fuchs muziek studeren.

Al op 11-jarige leeftijd componeerde Korngold een pantomime Der Schneemann en andere instrumentale werken. Op 15-jarige leeftijd componeerde hij een Sinfonietta dat ook een werk van een ervaren componist zou kunnen zijn. Het is een stuk in de broeierige, hoogromantische stijl; modern maar nergens dwaalt Korngold van de tonaliteit af. Zijn grootste invloeden waren de muziek van Richard Strauss en Giacomo Puccini. Zij is volkomen vreemd van wat men in het Duits ‘Angst’ noemt en is daardoor ver verwijderd van die van tijdgenoten als Franz Schreker en Zemlinsky. Tot in de jaren 1930 reisde Korngold heel Europa door. De eerste reizen waren initiatieven van zijn vader. Hier ligt zeker een parallel met Mozart en diens vader.

In 1934 kwam Korngold voor het eerst in Hollywood met de opdracht voor muziek bij de film A Midsummer Night’s Dream te componeren waarvoor hij het werk van Felix Mendelssohn bewerkte. In 1935 werd hij door Warner Brothers gevraagd muziek te componeren voor de film Captain Blood. Hierop volgden 18 filmcomposities in 12 jaar. Errol Flynn speelde in vele de hoofdrol. Het waren – voor die tijd – spectaculaire avonturenfilms met exotische locaties, zeegevechten en romantiek.

Zijn filmmuziek heeft dezelfde grandeur, pathos en soms bombast als zijn orkestwerken. Korngold noemde deze composities ‘opera’s zonder woorden’. In deze muziek was Korngold een pionier. Zijn manier van componeren beïnvloedde filmcomponisten als Max Steiner, Franz Waxman, Hugo Friedhofer en tot begin 21e eeuw John Williams.

De Tweede Wereldoorlog blokkeerde Korngold’s terugkeer naar Europa. Hij was er – met zijn Joodse bloed – ook niet meer welkom. Zijn muziek werd in die tijd in Europa niet meer uitgevoerd. Na 1947 componeerde hij geen opera’s meer en voltooide nog enkele orkestwerken met solo-instrumenten.

Werken
Op 14-jarige leeftijd componeerde hij een Toneel-overture, in première gebracht door Arthur Nikisch, die de toets der kritiek al kon doorstaan. Zijn Sinfonietta op.5 zou zonder probleem door Richard Strauss kunnen zijn gecomponeerd. Strauss heeft dit werk gedirigeerd evenals Felix Weingartner.

Korngold’s orkestwerken zijn foutloos gecomponeerde werken met een sterk pathos, een hoog dramatisch gehalte en perfecte orkestratie. Zijn werken kennen een bepaalde vorm van bombast die niet iedereen apprecieert. Verder zijn ze vaak zo perfect geconstrueerd dat ze wat emotieloos over komen. Een uitzondering daarop is het adagio uit zijn Symfonie in F en het vioolconcert, de eerste twee delen. Het pianoconcert is speciaal voor de pianist Paul Wittgenstein gecomponeerd die zijn rechterarm in de Eerste Wereldoorlog verloren had; het vioolconcert beleefde zijn première met Jascha Heifetz en het St. Louis Symphony orchestra in 1947. Het celloconcert is ontstaan uit de muziek voor de film Devotion. Korngold’s eerste twee opera’s – Polykrates en Violanta – werden door Bruno Walter in première gebracht bij de Staatsopera van München.

De opera Die Tote Stadt, dat Korngold’s meesterwerk wordt genoemd, beleefde een simultaan-première in Hamburg en Keulen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Erich_Korngold
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 383.