kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eric Dolphy

Amerikaans jazzmusicus en componist (Los Angeles, 20 juni 1928 - Los Angeles, Berlijn 29 juni 1964).

Dolphy was een multi-instrumentalist; hij speelde dwarsfluit, klarinet, basklarinet, en altsaxofoon. Hij speelde vaak samen met Charles Mingus. Zijn grootste verdienste was de introductie van de basklarinet binnen de jazz.

Levensloop
Eric Dolphy kreeg al op jonge leeftijd fluitles. Hij begon tijdens zijn schooltijd klarinet te spelen in de schoolband. Zijn vader liet voor hem de garage ombouwen tot een studio waar hij kon oefenen. Hier maakte hij ook op latere leeftijd nog graag gebruik van. Hij bleef zich zijn hele leven ontwikkelen en was een musicus 'pur sang'.

Hij speelde in de late jaren '40 in de band van Roy Porter, waarna hij een paar jaar in dienst moest bij het Amerikaanse leger (daar speelde hij ook in bands) en vervolgens via meerdere belangrijke bands lid werd van het populaire Chico Hamiltonquintet waarmee hij zeer succesvol was. In 1959 verhuisde hij naar New York waar hij ging spelen in de band van Charles Mingus. In deze tijd werkte hij mee aan het grensverleggende album Free Jazz van Ornette Coleman. Hij zat in begeleidings groepen van grootheden als John Coltrane en George Russell en tourde meerdere keren door de USA en Europa.

Daarnaast nam hij deel aan Third Stream-concerten van Gunther Schuller en John Lewis. Er volgden enige albums onder zijn eigen naam zoals het klassieke Out to Lunch! (Blue Note Records). Zijn grootste verdienste bestond naast zijn zeer opmerkelijke improvisaties en composities uit de succesvolle introductie van de bassklarinet als instrument binnen de jazz. Vanwege het harde (politieke) klimaat in Amerika bracht hij het laatste jaren van zijn leven voornamelijk in Europa door, waar in die tijd meer belangstelling voor avantgardemuziek bestond. Eric Dolphy stierf in Berlijn tijdens een tournee aan complicaties van zijn niet herkende suikerziekte. Eric Dolphy was een uiterst bescheiden man zonder slechte gewoontes. Hij was in staat solo's van tien minuten of meer neer te zetten. Charles Mingus, die zelf een opvliegend karakter had, omschreef hem als een 'heilige'.

Eric Dolphy en Frank Zappa
Frank Zappa noemde Eric Dolphy als een van zijn grote voorbeelden.
Op de Zappa-LP Weasels Ripped My Flesh uit 1969 memoreert hij Dolphy met zijn stuk The Eric Dolphy Memorial Barbecue.
Op de achterkant van de Mothers of Invention-LP Freak Out! wordt Dolphy genoemd als een van de mensen zonder wiens invloed deze plaat er geheel anders uitgezien zou hebben.
Een coverillustratie gemaakt door Cal Schenkel, die werd gemaakt voor een nooit verschenen Dolphy-album, was de basis voor de Zappa-LP Burnt Weeny Sandwich.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Eric_Dolphy

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 8.