muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eric Clapton

Eric Patrick Clapton, eigenlijk Eric Patrick Clapp geb. 30-3-1945 Ripley

Britse rockzanger en -gitarist met de bijnaam Slowhand die in de jaren '60 deel uitmaakt van succesvolle bands als de Yardbirds, Cream, Bluesbreakers, Blind Faith en Derek & The Dominoes.

Eric Clapton, die opgroeide bij zijn grootouders in het Engelse graafschap Surrey, brak zijn studie aan het Kingston College of Art wegens onvoldoende prestaties na korte tijd af en sloot zich in 1963 in Gilford bij een beatgroep aan. Maar ook hier hield de gitarist het niet lang uit. Na twee weken verliet hij de groep en speelde vervolgens anderhalf jaar samen met de Yardbirds en de Bluesbrakers. Daar perfectioneerde hij zijn gitaarstijl en werd al snel een van de leidende rockgitaristen.

In 1966 richtte hij het trio Cream op en behaalde o.a. met albums als Fresh cream (1967), Disraeli gears (1967) en Wheels of fire (1968) grote successen. In 1969 ging de groep uit elkaar.

In 1970 formeerde Clapton het ensemble Derek and the Dominos en kon met titels als Layla, Wonderful tonight of Let it rain als zanger (zijn melancholische stem was bekend) in gelijke mate als gitarist de eerste hoogtepunten in zijn carrière vieren.

Bij het oplossen van zijn drugsproblemen, waarmee Clapton vanaf de 70-er jaren regelmatig te kampen had, werd hij geholpen door zijn vrienden-musici Mick Jagger en Mark Knopfler, die hem steeds weer bij zich op het toneel haalden.

Eric Clapton maakt in 1973 een uiterst succesvolle comeback als solo-artiest.

In 1989, toen hij zijn verslaving en hevige depressies met succes had bestreden, kon hij eindelijk zijn definitieve comeback maken. Zijn in hetzelfde jaar geproduceerde album Journeyman behaalde verkooprecords.

Het absolute hoogtepunt in zijn inmiddels drie decennia durende carrière bereikte hij, toen hij in 1993 zes Grammy's ontving.

Grote hits van Clapton zijn 'I Shot The Sheriff', 'Forever Man', 'Wonderful Tonight' en 'Layla'. 'Tears In Heaven' gaat over zijn zoontje Conner die op 20 maart 1991 overlijdt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.