kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Eric Burdon

De blikvanger van The Animals, een Engelse groep, die deel uitmaakte van de Britse beat-explosie van begin jaren zestig

Eric Burdon, een klein mannetje met een gigantische stem, maar het muzikale genie achter de groep was onmiskenbaar Alan Price. Price vormde in 1961 samen met bassist Chas Chandler, drummer John Steel en gitarist Hilton Valentine The Alan Price Rhythm and Blues Combo. Toen een jaar later Eric Burdon er als zanger bijkwam, veranderde men de naam in The Animals. De uitzonderlijke stem van Burdon plaatste hem al snel op de voorgrond en mede daarom verliet Price in de zomer van 1965 de groep. Met zijn nieuwe formatie, 'The Alan Price Set', scoorde hij grote hits als I Put A Spell on You (1966), het Randy Newman-nummer Simon Smith & His Amazing Dancing Bear (1967) en Don't Stop The Carnival (1968).

Menigeen dacht dat met het vertrek van Price een einde zou aan komen de successen van The Animals, maar ook met de vervanger Dave Rowberry bleven de hits komen: We've gotta get out of this place en It's my life stonden wekenlang in de top tien. In 1966 werd drummer John Steel vervangen door Barry Jenkins, maar belangrijker is dat de groep verhuisde naar de Verenigde Staten. Met name Eric Burdon was in dit land zo populair dat hij spoedig besloot zichzelf meer op de voorgrond te plaatsen. In juni 1966 brachten The Animals nog Don't bring me down uit, maar daarna ging alleen Burdon verder, eerst als Eric Burdon and the Animals, in 1968 als the New Animals en twee jaar later als Eric Burdon and War. Zijn When I was young (juni 1967) was een wereldhit en ook de opvolgers Good Times, San Franciscan nights en Ring of fire haalden de charts, maar echte knallers kwamen er nooit meer voor Burdon. Hij was onmiskenbaar een fenomenale zanger, maar in zijn eentje miste hij blijkbaar dat "iets" wat hem met The Animals wel in het centrum van de aandacht bracht.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Animals.

Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 37.