kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erhard MauersbergerErhard Mauersberger geboren Mauersberg/Ertsgebergte, 29 december 1903, gestorven Leipzig 11 december 1982
Duits componist en dirigent

Erhard Mauersberger was lid van het koor van de Thomaskirche voordat hij kerkmuziek ging studeren in Leipzig. Hij studeerde vanaf 1914 aan de Thomasschule van Leipzig en van 1920 tot 1925 aan het conservatorium van Leipzig. Op beide opleidingen was zijn orgelleraar K. Straube.

In 1925 na het behalen van zijn graad, volgde Mauersberger zijn oudere broer Rudolf Mauersberger op als koormeester, organist en leider van het Bachverein in Aachen. In 1928 ging werd hij docent aan de Musikhochschule in Mainz. In 1930 volgde hij nogmaals zijn broer op als Landeskirchenmusikdirektor van de Evangelisch-Lutherischen Landeskirche in Thüringen evenals cantor aan de Georgenkirche Eisenach, de kerk waarin J. S. Bach gedoopt was. Beide functies behield hij tot 1961. Ook was hij leider van het Bachkoor in Eisenach.

In 1932 werd Mauersberger docent koordirectie aan de Musikhochschule van Weimar en hij werd het eerste hoofd van de Thüringer Kirchenmusikschule in Eisenach, die in 1950 gesticht was.

Toen Erhard Mauersberger in 1961 tot cantor aan de Thomaskerk te Leipzig (Zie Thomascantor) benoemd werd, had zijn broer Rudolf Mauersberger (1889-1971) al 30 jaar het Kreuzchor van Dresden gedirigeerd. De connectie leidde tot de serie projecten die de twee jongenskoren combineerde. Deze samenwerking kwam tot een hoogtepunt in verscheidene uitvoeringen van de B-mineur Mis en de opname van de Mattheus Passion in 1970, waarbij de twee broers het dirigeren deelden, waarbij Rudolf Mauersberger de meeste koren dirigeerde en Erhard Mauersberger de solo's.

In 1972, toen hij achtenzestig jaar was, trok Mauersberger zich terug als cantor, maar behield zijn connectie met het koor van de Thomaskirche en hij componeerde een serie motetten voor het koor en keerde af en toe terug om uitvoeringen of cantatas te dirigeren

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 11.