kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

EpicaSimone Simons

Epica is een Nederlandse band, bestaande uit Simone Simons (zang), Mark Jansen (grunt en gitaar), Ad Sluijter (gitaar),Coen Janssen (keyboards) en Yves Huts (basgitaar).

Epica - Cry For The Moon

De band is gevormd rond Mark Jansen, die tevens tekstschrijver en componist is. Het gevarieerde geluid van de band is afkomstig van verschillende culturen, beïnvloed door film- en musicalmuziek. Ook ligt het in het verlengde van melodische metal, power metal en neigt het door de vrouwelijke zang naar bands zoals Nightwish, The Gathering en After Forever. Kenmerkend zijn ook de filosofische teksten van Mark, die brede thema's beslaan en ook reflecteren op actualiteiten als de moord op Pim Fortuyn, en de aanslagen van 11 september 2001.

De band is ontstaan in april 2002 en werd compleet in oktober van datzelfde jaar, nadat gitarist Mark Jansen de band After Forever wegens creatieve meningsverschillen verlaten had. Mark had aanvankelijk Helena Iren Michaelsen aangesteld als de zangeres, die al bekendheid had verworven in Nederland als zangeres van Trail of Tears en inmiddels in de band Imperia zingt. Tussen Helena en de anderen klikte het niet en daarom moest de band wederom op zoek naar een vocalist. De nieuwe zangeres werd al gauw Simone Simons, een debutante die Mark kende van de After Forever chatsite. De band ging eerst van start onder de bandnaam Sahara dust. Naar aanleiding van het album Epica van de groep Kamelot werd de bandnaam kort daarna veranderd in Epica. Mark omschrijft Epica op de dvd als een oord in het universum waar antwoorden liggen op de levensvragen. In juni 2003 verscheen het debuutalbum The Phantom Agony, opgenomen in de Gate Studio in Wolfsburg, Duitsland. In oktober 2004 verscheen het dvd-album We will take you with us, naar aanleiding van het eerste album. In april 2005 verscheen het tweede muziekalbum Consign to oblivion, waarvan Simone ook enkele teksten heeft geschreven.

In september 2005 verscheen hun derde album The Score. Dit album bevat de filmmuziek van de Nederlandse film 'Joyride' en wijkt ietwat af van hetgeen Epica voorheen bracht. Dit album bevat vooral orchestrale nummers naast enkele bewerkingen van nummers van hun laatste album Consign to Oblivion.

In mei 2006 verscheen het foto-audioboek The road to paradiso. Daarin staat geschreven over het ontstaan, de doorbraak en het leven on the road van Epica.

Eind 2006 is Epica begonnen met het opnemen van hun vierde album. Ze hebben hiervoor een drummer in moeten huren, aangezien Jeroen Simons uit de band gestapt is. Arien van Weesenbeek van de Nederlandse death-metalband God Dethroned zal op de vellen en cymbalen slaan op het nieuwe album. Voor de live shows, tot een vaste drummer is gevonden, zal Koen Herfst, of Arien, Epica bijstaan.

Inmiddels is bekend dat Epica een deal heeft gesloten met het grote label Nuclear Blast. De nieuwste plaat The Divine Conspiracy is in september 2007 uitgebracht. Dit album kwam in de top tien terecht.

GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Epica_(band)


Pageviews vandaag: 78.