muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Enrique Granados

Enrique Granados Y Campina geboren Lérida, Catalonië 27-7-1867, gestorven op zee, tussen Folkstone en Dieppe, 24-3-1916
Spaans componist en pianist

Granados studeerde piano bij Joan Baptista Pujol in Barcelona en was leerling van Felipe Pedrell. In 1887 ging hij naar Parijs om bij Charles de Bériot te studeren.
In Parijs verstevigde hij zijn vriendshappen met Albeniz, Nin en Viñes en kwam hij in contact met de belangrijkste Franse componisten van dat moment. Fauré, Debussy, Ravel, Dukas, d'Indy, waarbij hij een hechte vriendschap opbouwde met Camille Saint-Saëns.

In 1889 ging hij terug naar Barcelona om zijn carrière als pianovirtuoos en componist te beginnen. In 1892 gaf hij de eerste uitvoering van Grieg's piano concerto in Spanje. In deze tijd trad hij op in vele kamermuziek concerten met goede vrienden waaronder Pau Casals, Mathieu Crickboom, Jacques Thibaud, Emil von Sauer en Camille Saint-Saens. Granados behoorde tot de grote pianisten van zijn tijd.

Van 1895-98 gingen vele van zijn toneelwerken, Miel de Alcarria, Maria del Carmen samen met verschillende kamermuziekwerken en pianowerken in première.

In 1901 stichtte hij de Granados Academy, dat het waarmerk moest worden in het doceren van de kunst van het pianospelen, zoals bedoeld door Granados. Granados bleef directeur van de academie tot aan zijn tragische dood bij de torpedering van de Sussex in 1916. Toen werd het overgenomen door zijn leerling en vriend Frank Marshall. Om erfenis problemen te voorkomen na de plotselinge dood van Granados, werd door Marshall en Felipe Pedrell besloten de naam van de academie te veranderen in de Marshall Academy, hiermee Marshall de enige eigenaar makend.

Als componist was hij romantisch ingesteld en hij richtte zich - in tegenstelling tot andere Spaanse componisten van zijn generatie - minder op het Andalusische element in de Spaanse muziek dan op het Madrileense.

Zijn belangrijkste werken zijn de Goyescas voor piano; later met Periquet als librettist tot opera omgewerkt en in 1916 in de Metropoliton Opera te New York met groot succes opgevoerd; een studie over het gebruik van het pedaal. Granados verzorgde de uitgave van 26 tot dan toe onuitgegeven sonates van Scarlatti en herinstrumenteerde het pianoconcert in f van Fréderic Chopin.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.