muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Enrico MainardiEnrico Mainardi geboren Mailand 19-5-1897, gestorven München 10-4-1976
Italiaans violincellist, componist en dirigent

Toen Mainardi nog maar 31/2 jaar was kreeg hij celloles van zijn vader een amateurcellist, maar al snel werd Giuseppe Magrini zijn leraar. In 1910 op zijn dertiende jaar behaalde Mainardi, zijn diploma aan het conservatorium G. Verdi en begon hij aan een solo carrière als cellovirtuoos en maakte hij tournees naar de concertzalen in Europa.

Mainardi zette zijn studie voort aan de Hochschule für Musik in Berlijn bij Hugo Becker. Tegelijkertijd voltooide hij in 1919 succesvol zijn studie in contrapunt en compositieleer bij Giacomo Orefice aan het conservatorium G. Verdi Mailand.

Later doceerde Mainardi zelf aan de Hochschule für Musik in Berlijn en aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome. Verder gaf hij meesterklassen in violoncello en kamermuziek in Berlijn, Rome, Salzburg, Luzern, Scandinavië en Groot Brittanië.

Hij had enkele beroemd geworden cellisten als leerling waaronder Siegfried Palm, Miklós Perény, Michael Steinkühler, Heidi Litschauer en Joan Dickson. Hij had een grote reputatie als pedagoog.

Enrico Mainardi trad ook veelvuldig in Nederland op. Ook trad hij op als dirigent.
Met Edwin Fischer op piano en Georg Kulenkampff op viool, later Wolgagang Schneiderhahn op viool, vormde Enrico Mainardi een beroemd trio. Bovendien richtte hij in 1967 een trio met de pianist Guido Agosti en de fluitist Severino Gazzeloni.

Als componist schiep hij orkestwerken, concerten voor violoncello en orkest evenals kamermuziek.

website: www.enrico-mainardi.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.