muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ennio Morricone

Ennio Morricone - The Ecstasy of Gold (live in concert)Ennio Morricone geboren Rome 10-11-1928
Italiaans componist

Naamsvariant: Dan Savio

Ennio Morricone is een componist, die vooral bekend is vanwege zijn filmmmuziek. Hij componeerde de muziek voor meer dan 500 films en televisie-series. Hoewel hiervan maar 30 partituren voor Western-Films zijn, is hij daarmee het bekendst geworden. De soundtracks voor de klassieken spaghetti westerns, The Good, the Bad and the Ugly (Sergio Leone, 1966) en Once Upon a Time in the West (Sergio Leone, 1968) zijn een goed voorbeeld van zijn compositiestijl voor het genre.
Later schreef hij de muziek voor The Mission (Roland Joffé, 1986), The Untouchables (Brian DePalma, 1987), Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1988), en Lolita (Adrian Lyne, 1997), een demonstratie van zijn talent en kracht in zijn werk. Door de jaren heen componeerde hij met verschillende orkestraties tussen synthesizer en symfonisch, zonder zijn eigen compositie stijl te verlaten. Hij werkte met grote namen als Passolini, Boorman, Polanski, Almodóvar, De Palma, Beatty en Bertolucci.

Morricone ging op zijn tiende jaar naar het coservatorium Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome om trompet te studeren en vanaf zijn vijftiende compositie, koormuziek en koordirectie bij Goffredo Petrassi.

In eerste instantie zag hij zichzelf als componist van moderne klassieke muziek, maar dit veranderde toen hij werd uitgenodigd arrangementen te schrijven voor polpulaire Italiaanse liedjes, iets wat op dat moment volkomen vreemd voor hem was. Hij had in het bijzonder succes met het liedje Se telefonando, gezongen door Mina.

In 1956 trouwde Morricone met Maria Travia. Hij werd in 1961 benaderd door Luciane Salce om muziek bij diens nieuwste film te schrijven en werkte vervolgens nog vijf keer samen met Luciane Salce. In dezelfde tijd bleef hij zich bezig houden met klassieke composities en arrangementen.

In 1964 begon Morricone zijn beroemde samenwerking met Sergio Leone en Bernardo Bertolucci. Voor Sergio Leone componeerde hij de muziek voor A Fistful of Dollars (1964) en een aantal andere spaghetti Westerns. In 1968 reduceerde hij zijn werkzaamheden buiten de film en schreef in datzelfde jaar 20 filmpartituren. Zijn samenwerking met Leone wordt beschouwd als één van de mooiste tussen een regissuer en een componist. Morricone maakte de muziek van alle films van Leone van A Fistful of Dollars tot Once Upon a Time in America. Vooral zijn muziek voor The Good, the Bad and the Ugly is het meest bekend en is samen met de William Tell Overture van Gioachino Rossini één van de meest erkende klanken ooit gerelateerd aan het Western genre.

Hij werkte ook met regisseurs als Giuliano Montaldo en Gillo Pontecorvo en met zijn jeugdvriend Alessandro Alessandroni, die optrad als de fluiter in veel van Leone's soundtracks.

Morricone ontving zijn eerste Nastro d'Argento in 1970 voor de muziek in Metti, una Sera a Cena (Giuseppe Patroni Griffi, 1969) en zijn tweede slechts een jaar later voor Sacco and Vanzetti (Guiliano Montaldo, 1971). Hij kreeg zijn eerste nominatie voor een Academy Award in 1979 voor de partituur van Days of Heaven (Terrence Malick, 1978) en een andere in 1986 voor The Mission, 1987 voor The Untouchables (Brian De Palma, 1987), 1991 voor Bugsy (Barry Levinson, 1991) en in 2001 voor Malèna (Giuseppe Tornatore, 2000).

Hij componeerde meer dan 24 partituren voor de Italiaanse Mafia Televisieserie La Piovra.

Zijn filmmuziek werd bij verschillende gelegenheden door andere arteisten opgenomen: Hugo Montenegro had een hit met een versie van het thema van The Good, the Bad and the Ugly in zowel het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten en maakte vervolgens een album met Morricone's muziek in 1968. John Zorn nam een album op met Moriconne's muziek in het midden van de jaren tachtig, The Big Gundown.

Verder werkte Morricone met artiesten als de Portugese fado zanger Dulce Pontes (in 2003) en de cellist Yo-Yo Ma (in 2004), die beide albums met Morricone klassiekers opnamen met het Roma Sinfonietta orkest en Morricone zelf als dirigent.

Metallica gebruikt Morricone's Ecstasy of Gold als intro voor hun concerten (shock jocks Opie en Anthony gebruiken de song ook als begin van hun XM Satellite Radio en CBS Radio shows). Het San Francisco Symphony Orchestra speelde het ook op het Symphonic Rock Album van Metallica. De Ramones gebruikten het thema van The Good, the Bad and the Ugly als concert intro en The Mars Volta gebruikte het thema van A Fistful Of Dollars als concert intro.

In 2003 componeerde hij de muziek voor het Taiga drama over Miyamoto Musashi, de legendarische strijder van Japan.

Sinds 2001 was Morricone op wereldtournee met het Roma Sinfonietta orkest, waarbij ze Londen (Royal Albert Hall 2003), Parijs, Verona en Tokio aandeden.

In 2006 maakte Morricone de partituur voor het strijkers gedeelte voor het nummer Dear God van het Morissey album Ringleader of the Tormentors.

Ennio Morricone componeerde verder onder meer: kamermuziek, Concerto per orchestra 1957, Requiem per destino 1966, Concerto voor cello en fluit (1983 opgedragen aan G. Petrassi), cantata per Europe 1988, Voci del Silenzio 2002.

Op donderdag 14 december 2006 maakte de organisatie van de Academy Awards bekend dat Ennio Morricone de ere-Oscar voor zijn gehele oeuvre krijgt. Hij zal de prijs in ontvangst nemen tijdens de 79e uitreiking van de Academy Awards op 25 februari in Hollywood. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.