muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Engelbert Humperdinck

Engelbert Humperdinck geboren Siegburg, 1-9-1854, gestorven Neustrelitz, 27-9-1921
Duits componist

Humperdinck studeerde piano, orgel en cello bij Ferdinand Hiller in Keulen. Later studeerde hij bij Lachner en Rheinberger in München.

Al in zijn studietijd won Humperdinck enkele prijzen voor compositie. In 1879 ontmoette hij Wagner in Napels, die Humperdinck uitnodigde om te helpen bij de voorbereiding van de première van Wagner's Parsifal te Bayreuth in het seizoen 1880-81.

Hij maakte reizen in Italië, Frankrijk en Spanje, waarna hij van 1885-87 docent muziektheorie werd in Barcelona. Van 1890-96 was hij leraar aan twee conservatoria in Frankfurt, en schreef hij muziekkritieken voor de Frankfurter Zeitung.

Na zijn succes met de orkestcompositie Humoreske (1880), kwam Humperdinck in 1893 met zijn verrassende meesterwerk, de opera Hänsel und Gretel. Ondanks het grote orkest en de Wagneriaanse navolging lukte het hem, met dit sprookje van de gebroeders Grimm, de stijl van het naïeve en kinderlijke te treffen. In 1896 verleende Keizer Wilhelm II hem de titel Professor.

Van 1910-20 werkte Engelbert Humperdinck als directeur van de meesterschool voor componisten in Berlijn. Hij componeerde verder toneelmuziek, koorwerken en liederen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.