muziekbus
Dit artikel is 11-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emmanuel Chabrier

Alexis Emmanuel Chabrier (18-1-1841 in Ambert/Puy-de-Dome, 13-9-1894 Parijs) Franse componist, pianist en sinds 1881 koorleider van Charles Lamoureux's concerten. Zijn rapsodie voor orkest España (1883), opgedragen aan en voor het eerst uitgevoerd door dirigent Lamoureux maakte hem beroemd.

Indien men onder de operacomponisten uit deze periode de figuur zou willen aanwijzen, die de eerste stoot gaf tot de vernieuwing waardoor de 20ste eeuw reeds werd aangekondigd, dan moet de keuze zeker vallen op Emmanuel Chabrier.
Componist van orkestwerken, liederen, pianostukken en opera's, stond hij enerzijds - speciaal in Gwendoline - ongetwijfeld nog onder de duidelijke invloed van Richard Wagner, die het Franse geestesleven in zijn tijd domineerde.
Anderzijds echter heeft Chabrier zowel in zijn piano-oeuvre en liederen, als in opera's (L'étoile en Le roi malgré lui) een geluid doen horen, dat door zijn frisheid en originaliteit een Ravel, een Poulenc, een Milhaud, een Sauguet en zelfs een Strawinsky in verschillende opzichten tot voorbeeld kon strekken.

Alexis Emanuel Chabrier was de zoon van een advocaat en een zeer muzikale moeder. Hij was al vroeg bevriend met Saint-Saëns, d'Indy, Massenet, enkele Franck-adepten en schilders waaronder Manet.

Na een rechtenstudie bekleedde Chabrier een post in het Parijse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast nam hij pianoles bij Edouard Wolff en liet zich door Théophile Semet en Aristide Hignard in compositieleer opleiden en wijdde zich vanaf 1879 uitsluitend aan de muziek.

In 1881 werd Chabrier door Charles Lamoureux aangesteld als koorleider van diens concerten.

Chabrier was door d'Indy een vurig aanhanger van Wagner geworden, ondanks zijn eigen, in wezen totaal van Wagner verschillende, artistieke aanleg, die meer latijns dan Germaans georiënteerd was.
Hij werd in het bijzonder door zijn orkestraties een der wegbereiders van het z.g. Franse impressionisme. Hij was lid van de Parijse kunstenaarskring Le petit Bayreuth waardoor hij alle gelegenheid had Wagners werken te bestuderen, wat duidelijk blijkt uit zijn opera Gwendoline (1886).

Zijn gevoel voor humor leefde hij uit in enkele operettes voor Offenbachs Bouffes parisiens, zoals Une Education manquée (1879), de humoristische opéra-comique Le Roi malgré lui (1887) en in zijn dierenliederen, door zijn vrienden 'zoologiques' genoemd.

Na een reis naar Spanje schreef Chabrier de rapsodie voor orkest España, opgedragen aan en voor het eerst uitgevoerd door de dirigent Charles Lamoureux op 4 november 1883, waardoor hij beroemd werd. Ravel erkend veel aan deze kleine meester te danken hebben gehad en waarschijnlijk hebben ook leden de 'Groupe des Six' naar hem geluisterd.

Werken: liederen, pianowerken, orkestwerken, operettes en opera's: o.a. l'Etoile (1877); Briséis ou les amants de Corinthe (onvoltooid; 1894). ).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.