muziekbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emile Riadis(eig.: Emilios Khu- Elefteriadis) Grieks componist en pianist, geboren Thessaloniki 1 mei 1880 (Juliaanse kalender) of 13 mei 1880 (Gregoriaanse kalender), gestorven Thessaloniki 17 juli 1935

Zijn eerste onderricht in piano en harmonieleer kreeg Emile Riadis in Thessaloniki bij de Wagner leerling Dimitrios Lalas (1848-1911) en hij begon in zijn geboortestad bekend te worden als dichter publicerend onder het pseudoniem Emilios Eleftheriadis.
Van 1908-1910 studeerde Riadis aan de Koninklijke academie voor Toonkunst in München, piano en compositie bij Felix Mottl, Anton Beer-Walbrunn, Mayer Gschrey, Becht en Stich. Van 1910-15 zette hij zijn studie voort bij Gustave Charpentier en Maurice Ravel in Parijs.

Emile Riadis werd zeer beïnvloed door Maurice Ravel, aan wie hij later een stuk voor piano opdroeg Hommage à Ravel, dat door Dimitri Mitropoulos werd uitgevoerd op de première in Athene op 4 februari 1925.

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werd Riadis als burger van het Ottomaanse Rijk gearresteerd en keerde in 1915 terug naar zijn geboortestad, waar hij vanaf 1916 tot aan zijn dood professor voor piano was aan het in 1914 opgerichte Staatsconservatorium en vanaf ongeveer 1920 ook vice-directeur.

In 1923 behaalde Riadis de nationale Staatsprijs voor Kunst en Literatuur. De componist beheerste zeven talen en gold als eigenzinnig en excentriek en zijn contacten met tijdgenoten als de componisten Kalomiris en Mitropoulos en de dichter Kostis Palamas waren sporadisch, waardoor voor de biografie na zijn repatriëring weinig bekend is.

Riadis was een van de oprichtingsleden van de Vereniging van Griekse Componisten (1931).

Emile Riadis componeerde voornamelijk liederen, waarin hij oosterse melodiek met Frans impressionistische harmonieën verbond. Van de vele Griekse volksliederen die hij verzamelde zijn er enkele opgenomen in Das Lied der Völker. Behalve liederen componeerde hij kamermuziek en enkele orkestwerken waarvan de meeste in manuscript gebleven zijn.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.