muziekbus
Dit artikel is 04-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emil Sauer

(na 1917 Ritter von) Duits pianist, componist en muziekpedagoog, geboren Hamburg 8 oktober 1862, gestorven Wenen 28 april 1942

Emil Sauer kreeg op jonge leeftijd pianolessen van zijn moeder. In St Petersburg ontmoette hij Anton Rubinstein, voor wie hij voorspeelde. Op diens aanbeveling werd Sauer van 1879 tot 1881 leerling van Nicolas Rubinstein aan het conservatorium van Moskou.
Daarna volgde hij in 1884-85 een verdere studie bij Franz Liszt in Weimar.

Vanaf 1901 leidde Sauer de meesterklas voor piano aan het Weense conservatorium. Hij oefende deze functie met onderbrekingen tot aan zijn dood uit.

Daarnaast maakte Emil Sauer van 1880 tot ca. 1936 grote succevolle concertreizen, die hem door heel Europa tot in de V.S. voerden en hem internationale vermaardheid bracht.
Hij vond de tijd om uitgaven van alle belangrijke werken van Liszt klaar te maken, gepubliceerd in twaalf volumes door C. F. Peters, evenals bijna complete edities van de pianowerken van Chopin, Mendelssohn en Schumann.

Sauer is vrijwel onbekend als componist hoewel zijn oeuvre niet klein is. Hij componeerde twee pianosonates, twee pianoconcerten, twee Suites, 29 concert etudes en talrijke salonwerken.

In 1917 werd Sauer vanwege zijn successen geadeld.

In 1921 kwam een jong Mexicaans talent bij Emil von Sauer studeren, Angelica Morales. Zij was tien jaar oud toen zij bij hem begon te studeren en 18 jaar later, na de dood van Sauer's eerste vrouw, trouwde zij met hem. Sauer had twee zoons met Morales, Julio en Franz.

Emil von Sauer stierf in Wenen op 27 april 1942.

website: www.marstonrecords.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.