muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emiel Hullebroeck

Emiel Hullebroeck geboren Gentbrugge 20-2-1878, gestorven Liedekerke 26-3-1965
Belgisch componist

Emiel Hullebroeck studeerde aan het conservatorium van Gent, waarna hij zich volledig wijdde aan de opbloei van het Vlaamse lied.

Hij componeerde een paar honderd volks- en kunstliederen, reisde Vlaanderen en Nederland af tot in de kleinste dorpen om de volksmuziek te bestuderen en bezocht alle Europese steden waar Nederlanders woonden.

Hullebroeck werd in 1902 1902 muziekleraar aan de rijksnormaalschool te Gent en was rijksinspecteur voor muziek bij het middelbaar en normaalonderwijs (1930-1947). Ook maakte hij kunstreizen naar Nederlands-Indiƫ, Zuid-Afrika en Amerika.

Hij was de stichter van de Nationale Vereniging voor Auteursrecht de NAVEA (1922), later SABAM, 1945). Hullebroeck was algemeen secretaris van de Bestendige Raad tot internationale samenwerking der componisten en stichter van Muziekwarande (1922-31).

Hij publiceerde een boek over beiaarden en de autobiografie Zang en Strijd (1952). Hij componeerde zangspelen waaronder Sepp'l, Knokkelbeen, Het meisje van Zaventem, koor- en orkestmuziek, kindercantates, kinderoperettes, oratoria en talrijke volks-, strijd- en kunstliederen, waaronder Tinneke van Heule, De gilde viert, Hemelhuis, Speldenwerksterlied, Moederke alleen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.