muziekbus
Dit artikel is 10-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emerson, Lake & Palmer

ELP, Emerson Lake and Palmer is de naam van een band uit de jaren 70 van de 20e eeuw, die in te delen valt bij het genre van de symfonische rock.

ELP bestaat uit:
Keith Emerson op keyboards (2 november 1944)
Greg Lake op gitaar, basgitaar en zang (10 november 1947)
Carl Palmer op drums en percussie (20 maart 1950)
Keith Emerson komt van The Nice, Greg Lake van King Crimson en Carl Palmer van Atomic Rooster.

Geschiedenis
Het begin van ELP, Emerson Lake and Palmer, ligt nog in 1969. Keith Emerson en Greg Lake ontmoetten elkaar op een aantal evenementen, waar de beide bands waar ze nog in speelden op zouden treden. In Fillmore West deden ze toevallig samen een soundcheck, en het klikte muzikaal gezien. Hun wegen scheidden zich hierna, maar ze hadden het contact met elkaar gelegd.

The Nice viel al spoedig uit elkaar, King Crimson maakte nog een elpee, maar in april 1970 hield Greg Lake het voor gezien. Samen met Keith Emerson ging hij op zoek naar een drummer. Een aantal drummers passeerde de revue, onder meer Mitch Mitchell, de drummer van de Jimi Hendrix Experience. Hendrix zelf was ook wel geïnteresseerd in het project, maar de afspraak die gemaakt was om samen in het najaar van 1970 wat uit te proberen werd achterhaald door de voortijdige dood van Hendrix. Emerson en Lake hadden toen al een drummer gevonden, de 20-jarige Carl Palmer, die eerder al in Atomic Rooster en in The Crazy World of Arthur Brown speelde. De auditie van Palmer verliep goed, ook hier klikte het en ELP was geboren. De Britse poppers zat er bovenop, en artikelen over de groep 'Hendrix, Emerson, Lake & Palmer" ofwel HELP verschenen al voordat ze elkaar zelfs maar gezien hadden.

Met zijn drieën begonnen ze te repeteren in Londen. Het eerste eigen nummer dat ELP ontwikkelde was 'Take a Pebble'. In juli 1970 gingen ze naar de studio voor de eerste opnames, de muziek die gemaakt werd was een mix van de rock van die tijd met jazz en klassieke muziek. De elpee ging gewoon Emerson Lake & Palmer heten, werd door Lake geproduceerd. Met het nummer 'Lucky Man' werd het meeste succes geboekt.

Het eerste optreden van de band was in augustus 1970, in Plymouth Guildhall, maar het eerste grote optreden was gelijk op een van de grootste festivals: het driedaagse Isle Of Wight Pop Music Festival, samen met onder meer the Who, Jimi Hendrix en Sly & the Family Stone. Ondanks het feit dat hun elpee nog niet uit was, en het publiek de muziek nog niet kende, hadden ze al succes. Hier is ook voor het eerst Pictures at an Exhibition gespeeld, een klassiek concert van Modest Moussorgsky. Eind 1970 kwam de elpee uit en was een Europese tegenhanger van Crosby, Stills & Nash geboren.

Op 9 december 1970 wordt de uitvoering van 'Pictures at an Exhibition' in het Londense Lyceum Theater opgenomen, de muziek zou pas later uitgebracht gaan worden. In het voorjaar van '71 volgde een tournee in de Verenigde Staten, die een enorm succes werd, mede ook doordat het nummer 'Lucky Man' massaal op de radio te horen was.

Voor de tournee nog in 1971 begon het werk aan het nieuwe studio album, Tarkus. In februari was het album al klaar. In Engeland werd het gelijk een hit. Voordat het volgende project gestart werd wilde de band de live opnames van Pictures at an Exhibition op plaat zetten. In Engeland gebeurde dat gelijk, maar het Amerikaanse label waarmee ze een contract hadden, Atltantic, vond het een 'piece of shit', dat hun carrière zou gaan hinderen en weigerde de plaat uit te brengen. Pas toen de import van de Britse plaat groot begon te worden, wilde Atlantic het uit gaan brengen. Maar toen hoefde dat van ELP niet meer, en was de overkomst van de directeur van Atlantic nodig om een en ander glad te strijken en het toch voor elkaar te krijgen.

In juli 1972 komt Trilogy uit. Greg Lake zei achteraf dat het een van de beste dingen was die ze maakten, het kwam allemaal erg precies, daarom was veel tijd en aandacht nodig voor het juist krijgen van de muziek. Het succes van de groep was op z'n hoogtepunt. Per jaar werd nu 180 keer opgetreden, met name veel in Noord-Amerika. In Melody Maker van 1972 werd ELP als beste groep gekozen voor Britse / Internationale acts. In 1972 begon Peter Sinfield (ook ex King Crimson) Greg Lake te assisteren in het schrijven van de songteksten. ELP richtte ook haar eigen muzieklabel op, Manticore Records, om meer artistieke vrijheid te garanderen. Per april 1973 was Manticore een feit, en werd ook de muziek van andere groepen uitgebracht (onder meer Peter Sinfield en Stray Dog). Het eerste eigen album dat op het Manticore label uitkomt is Brain Salad Surgery, in November 1973. Op deze elpee staat ook het nummer "Karn Evil 9", met de tekst die bijblijft: "Welcome back my friends, to the show that never ends..."
Op de elpee staat ook "Toccata", een aangepaste versie van het vierde deel van het eerste Piano Concert van de Argentijnse componist Alberto Ginestera. Emerson was zelf naar Ginestera gegaan om zijn toestemming te vragen, en vol spanning had hij de ELP-versie aan Ginestera laten horen, die onverwacht positief reageerde: 'zo moet mijn muziek gespeeld worden.'

Op 6 april 1974 treedt ELP op op hun grootste concert, California Jam, voor 350.000 toeschouwers, samen met andere grootheden uit die tijd zoals Deep Purple, Black Sabbath, Earth Wind & Fire en The Eagles. In augustus 1974 verschijnt de drievoudige elpee 'Welcome Back My Friends to the Show That Never Ends...Ladies and Gentlemen, Emerson, Lake & Palmer'.

Na 1974
Na de tournees van 1974 besluit de groep om uit te gaan blazen. Er wordt een vakantie ingelast, afspraak is drie jaar niet samen op te treden en dat ieder een soloproject uitvoert. Keith Emerson start met een ambitieus project: een pianoconcert. Greg Lake gaat samen met Peter Sinfield aan de slag, ze schrijven akoestische nummers uit te voeren met een heel symfonieorkest Carl Palmer begon aan een percussieconcert en een aantal nummers met Joe Walsh van The Eagles.

Het zou tot eind 1976 duren eer de leden van de groep weer op zouden gaan nemen, individueel en gezamenlijk. De opnames zouden leiden tot de dubbel Works Vol. I, met ieder een kant met solo-opnames plus één kant met ELP werk, en Works Vol. 2
Maar dit viel in het niets bij hun volgende project: een tournee door de VS met een volledig symfonie orkest en een koor, van 75 mensen. Alleen het toeren met zo'n grote groep bracht allerlei problemen met zich mee, opeens moesten ze voldoen aan allerlei vakbondseisen, zoals bijvoorbeeld maar 3 maal per week optreden. Na 2 weken moesten ze er een punt achter zetten, ieder concert was tot de nok toe uitverkocht, maar toch schoot de band er miljoenen bij in. Het geldelijke verlies werd in elk geval nog weer grotendeels goed gemaakt door vervolgens nog een aantal weken als ELP, als trio te toeren.
In 1977 komt ook Works Vol. II uit, met daarop een aantal extra nummers uit de Works sessies. Vervolgens wilden ze ieder weer aan soloprojecten gaan werken, maar hun platenmaatschappij dwong ze nog een studio album te maken, zoals in het contract stond. Love Beach, het resultaat, is een onsamenhangend en ongeïnspireerd stuk werk. De chemie in de band was uitgewerkt, en men ging uit elkaar.

Keith Emerson ging filmmuziek schrijven. In de loop der jaren voor meerdere films beginnend met 'Inferno', maar ook bijvoorbeeld voor Sylvester Stallone's Nighthawks. Daarnaast maakte hij een paar soloalbums. Greg schreef werk voor een soloalbums en maakte muziek in een band met Gary Moore (ex-Thin Lizzy). Carl vormde een nieuwe, eigen band, PM en speelde later in Asia met Steve Howe (Yes, gitaar), John Wetton (King Crimson, bas en zang) en Geoff Downes (Buggles, keyboard). Greg Lake verving Wetton nog voor een korte tijd tijdens een tournee.

In de tijd dat Carl nog bij Asia speelt proberen Keith en Greg het samen. Met een andere drummer, Cozy Powell (ex jeff Beck Group, Rainbow, Whitesnake). De elpee die in 1986 gemaakt wordt door ELPowell is een van de beste, maar de tour doet het drietal geen goed en al in oktober van dat jaar valt de band uiteen.
In 1987 verlaat Palmer Asia en vormt hij samen met Emerson en zanger Robert Berry de band Three, waarvan in 1988 het album To The Power Of 3 verschijnt. De elpee werd gevolgd door een tournee, de tournee was dit keer een succes, maar de plaat verkocht niet met als resultaat dat ieder weer zijn eigen weg ging.

De negentiger jaren
Pas in 1991 komen ze weer bij elkaar, Phil Carson van Victory Records wilde een project met het drietal. Het album Black Moon kwam hier uit, en in 1992 gaat het drietal weer samen op tournee. Een vervolgelpee wordt gepland, maar de vele uren muziek maken eisen hun tol. Emerson krijgt problemen met zijn gezondheid (RSI, een operatie aan zenuwen in zijn arm was noodzakelijk) net als overigens Carl Palmer (carpaal tunnel syndroom). In 1994 komt In The Hot Seat uit, een album dat door deze problemen met veel moeite in elkaar gezet is.
Pas in 1996 gaat de band weer op tournee, ditmaal samen met Jethro Tull, en dat werd een enorm succes. In de twee jaar erna blijft ELP toeren, maar werkt ook aan een nieuw conceptalbum. Then en Now komt in 1998 uit en is vooralsnog het laatste ELP-product. De leden van ELP zijn sinds deze tijd weer ieder hun weg gegaan en maken muziek in eigen projecten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.