muziekbus
Dit artikel is 16-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Elsa RespighiElsa en Ottorino Respighi

Italiaans componiste en zangeres (mezzo sopraan), Elsa Respighi geboren Olivieri-Sangiacomo in Rome 24 maart 1894, gestorven 17 maart 1996

Elsa Olivieri-Sangiacomo studeerde pianio bij Giovanni Sgambati, harmonie en contrapunt bij Remigio Renzi en compositie bij Ottorino Respighi, met wie zij in 1919 trouwde.

Respighi, Ancient Airs and Dances, Suite Nº 1

Met haar man als begeleider op de piano ondernam zij in de daaropvolgende jaren talrijke concertreizen, waarbij zij ook werken van Respighi in première brachten. Haar eigen compositorisch scheppen gaf zij ten gunste van haar man's carrière grotendeels op.

Na het vroege overlijden van Respighi wijdde zij zich intensief aan diens muzikale erfenis. Zij publiceerde boeken, organiseerde conferenties, uitvoeringen, opnamen en uitgaven van zijn muziek en voltooide enkele werken. Voorts stichtte zij in 1969 in Venetië het Fondo Respighi, ter bevordering van de muzikale opleiding in Italië.

Twee eigen opera's die Elsa Respighi na haar man's dood schreef bleven onuitgevoerd.

Elsa een mezzo-sopraan zangeres en componiste creëerde balletten van Respighi's Ancient Airs and Dances Suites en voltooide zijn laatste opera Lucrezia in 1937. Gedurende haar lange leven zette zij zich volkomen in voor haar mans' werk.

In 1955 publiceerde Elsa Respighi memoires van haar ontmoetingen met enkele van de meest invloedrijke culturele figuren uit de vroege 20ste eeuw, ook publiceerde zij in 1962 een biografie van Respighi.

Zij nam ook een vooraanstaande plaats in op het Respighi eeuwfeest, waar een aantal lang genegeerde werken voor het eerst werden uitgevoerd en opgenomen. Sindsdien zijn verscheidene van haar eigen werken, hoofdzakelijk voor solostem met begeleiding voor het eerst uitgevoerd.

Elsa Respighi stierf een week voor haar 102de verjaardag in 1996.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.