muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Elliott Cook Carter

Elliott Carter: Enchanted Preludes door Luna NovaElliott Carter geboren New York 11-12-1908
Amerikaans componist

Carter begon zich serieus te interesseren voor muziek toen hij op de middelbare school zat en werd hiertoe gestimuleerd door zijn vriend en mentor Charles Ives. Hij ging studeren aan de universiteit van Harvard bij Walter Piston in harmonie en contrapunt. Later ging hij naar Parijs om drie jaar bij Nadia Boulanger te gaan studeren. Daarna keerde hij terug naar New York om zich aan componeren en lesgeven te wijden.

Met het onderzoek naar ritmische verhoudingen en structuur, dat karakteristiek is voor zijn muziek, wordt Carter beschouwd als één van de vernieuwers van de 20ste eeuwse muziek. De uitdagingen van werken als Variations for Orchestra, Symphony of Three Orchestras en de concerto's en strijkkwartetten zijn buitengewoon geslaagd.
In 1960 werd Elliot Carter voor het eerst de Pullitzer Prize toegekend voor zijn visionaire bijdragen aan de strijkkwartet traditie. Stravinsky beschouwde de orkestwerken die daar al snel op volgden, het Double Concerto voor klavecimbel, piano en twee kamerorkesten (1961) en het Piano Concerto (1967) als "meesterwerken".

Elliott Carter heeft de hoogste onderscheidingen ontvangen die een componist kan krijgen: de 'Gold Medal for Music' toegekend door de 'National Institute of Arts and Letters', de 'National Medal of Arts', lidmaatschap van de 'American Academy of Arts and Letters' en de 'American Academy of Arts and Sciences' en eredoctoraten van vele universiteiten. Door Aaron Copland uitgeroepen tot "one of America's most distinguished creative artists in any field". Carter heeft twee Pullitzer Prizes gewonnen en opdrachten van vele prestigieuze organisaties.

In zijn werken domineerden aanvankelijk invloeden van Hindemith en Stravinsky.
Kenmerken van zijn composities zijn: lineair contrapunt, tegengestelde tonaliteiten, een gecompliceerde ritmiek en gesystematiseerde tempowisselingen (zgn.'ritmische modulatie'in de sonate voor cello en piano). Carter is ook werkzaam als criticus.

Werken: o.a. pianomuziek; kamermuziek; orkestwerken waaronder symfonie I (1942), A holiday overture (1944); balletten Pocahontas (1939), The minotaur (1947); koormuziek, waaronder Heart not so heavy as mine, voor gemengd koor a-capella (1938); The defense of Corinth voor declamator, mannenkoor en piano quatre-mains; The harmony of morning voor vrouwenkoor en klein orkest (1944); Emblems, voor mannenkoor en piano (1947); liederen.

Bron: www.schirmer.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.