kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ellen ten DammeNederlands actrice en zangeres, geboren 7 oktober 1967 Warnsveld.

Website: Ellen ten Damme werd geboren in Warnsveld maar groeide op in het Drentse dorp Roden. Ze ging in Haren naar school. Ze studeerde Nederlands maar maakte deze studie niet af. Daarna bezocht ze het Conservatorium van Hilversum en de Kleinkunstacademie in Amsterdam.

In 1991 maakte ze haar filmdebuut in Paul Ruvens muzikale eindexamenfilm De tranen van Maria Machita waarvoor ze meteen al genomineerd werd voor een Gouden Kalf. Grotere bekendheid kreeg ze als het hulpje Joosje in de advocatenserie Pleidooi. Films als All Stars en No trains, no planes volgden, evenals de kaskrakers voor jongeren Costa! en Volle maan. Verder speelt ze naast Huub Stapel in reclamespotjes voor Zwitserleven.

Als zangeres treedt ze op met de band Soviet Sex, waar ook de schilder Peter Klashorst deel van uitmaakt. Solo heeft ze drie albums uitgebracht: Kill Your Darlings (1995), I Am Here (2001) en Impossible Girl (2007). In 2002 had ze een hit met het nummer Vegas, waarbij ze in de opvallende clip gekleed in bruidsjurk zoent met Katja Schuurman.

Ze is zeer bekend in Duitsland dankzij rollen in vele (televisie-)films. Op 12 maart 2005 nam Ten Damme met het door Udo Lindenberg gecomponeerde Plattgeliebt deel aan de voorrondes van het Duitse Nationale Songfestival die ze niet won. De titel van het lied was oorspronkelijk Plattgefickt (platgeneukt), maar van hogerhand werd vriendelijk doch dringend verzocht de titel te wijzigen. Het lied is een anti-oorlogslied gericht tegen Bush en zijn Irak-beleid. Ze was ook te zien in een filmpje dat werd afgespeeld tijdens het optreden van Rowwen Heze toen ze de "De klompendans" speelde. Het filmpje was een daverend succes.

Op 16 augustus 2005 is ten Damme geopereerd aan borstkanker. In januari 2006 volgde een preventieve chemokuur.

Ellen ziet zichzelf als een singersongwriter -achtige performer, die zich ook in het theater goed thuis voelt. In 2007 doet zij met haar band bestaande uit Dick Brouwers (bas), Robin Berlijn (gitaar), Diederik Nomden (toesten) en Baz Mattie (drums), die gespeeld hebben bij o.a. Fatal Flowers, Junkie XL, Darryl Ann en Johan, een omvangrijke tour 'Von kopf bis fuss' door heel Nederland. Hierin is Ellen ten Damme van top tot teen Ellen ten Damme.

2 april 2007 komt de 3e solo cd van Ellen ten Damme uit op V2 Music: "Impossible girl", geproduceerd door gitarist Robin Berlijn, en Ellen.
Vrijwel een duo project, met de meeste instrumenten voor eigen rekening: Ellen piano en viool, Robin gitaar en bas. Een back to basics aanpak, met sixties- en 'classic rock' invloeden - Fleetwood Mac, Pretenders, Beatles, the Stones, the Doors. Bedriegelijk eenvoudige arrangementen, gitaar/bas/toetsen/drums. Geen wall of sounds, geen synthesizers. Sfeervol en warm, maar gloedvolle gitaarsolos worden niet geschuwd. Rockend en toch oorstrelend.

19 april verschijnt er in de filmtheaters door heel Nederland, de documentaire "Ellen ten Damme - As I was wondering where this mixed up little life of mine was leading to", wat de tevens de openingszin is van de CD "Impossible girl". Filmmaker Rob Hodselmans volgt op ingetogen wijze het leven van de energieke zangeres en actrice in een periode waarin zij met haar overvolle agenda geconfronteerd wordt met borstkanker, en hoe Ellen zich daar doorheen slaat.

- nothing 's impossible for an impossible girl -

Albums
Kill your darlings 1995
I am here 2001
Impossible girl 2007

Singles
Birthday 1994
I love you 1995-
Sexreligion 1995
It ain't easy 2001
Miss you 2001
Vegas 2002

Filmografie
. De Tranen van Maria Machita (1991)
. De kleine blonde dood (1993)
. Pleidooi (TV, 1993)
. All Stars (1997)
. Windkracht 10 (1998) (gastrol in aflevering 15)
. No Trains No Planes (1999)
. An Amsterdam Tale (1999)
. Vergeef me (2001)
. Volle Maan (2002)
. Costa! (TV, 2002)
. Interview (2003)
. Castingx (2005)

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ellen_ten_Damme

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 159.