muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Elizabeth Maconchyfoto: Suzie E Maeder

Elizabeth Maconchy geboren Broxbourne (Hertfordshire) 19 maart 1907, gestorven november 1994
Engels componiste van Ierse afkomst

Elizabeth Maconchy groeide op in Ierland en speelde piano en componeerde muziek vanaf haar zesde jaar. Ze studeerde aan de Royal College of Music, eerst piano bij Arthur Alexander en compositie bij Charles Wood , later bij Vaughan Williams, met wie zij haar leven lang bevriend bleef. Maconchy werd echter meer aangetrokken door het Centraal Europese modernisme van Bartók en Janáček en zij voltooide haar studies bij K.B. Jirák in Praag.

Na terugkeer in Engeland werd Maconchy's carrière gelanceerd door de succesvolle première van haar suite The Land onder Sir Henry Wood in het Prom seizoen van 1930. Dit werd gevolgd door uitvoeringen van haar muziek op de baanbrekende Macnaghten-Lemare concerten en verschillende Europese steden. In 1935 en in 1937 werden werken van Maconchy uitgevoerd tijdens de I.S.C.M.-feesten in Praag en parijs.

In de na-oorlogse periode was Maconchy een veelgevraagde componist onder de leidende professionele ensembles, orkesten en solisten van die tijd, terwijl ze ook schreef voor amateurs en studenten, en werd erkend als voorman van haar vak. Maconchy was voorzitter van de Composers' Guild van Groot Brittanië, was voorzitter van de Society for the Promotion of New Music, en in 1987 werd ze benoemd tot Dame of the British Empire.

Maconchy woonde in een dorp in Essex met haar man, de geleerde en medisch historicus William LeFanu, met wie ze meer dan 60 jaar getrouwd was. De jongste van hun twee dochters is de componiste Nicola LeFanu. Betty Maconchy stierf in november 1994.

Werk: orkestwerken: orkestsuite The Land (1929), pianoconcert (1930), suite voor kamerorkest (1930), concert voor altviool en orkest (1937), symfonie (1945-48); kamermuziek; balletmuziek; liederen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.