muziekbus
Dit artikel is 14-04-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Elisabeth Schwarzkopf

Olga Maria Elisabeth Friederike Scwarzkopf, Duits-Britse sopraan zangeres, geboren Jarotchin, nabij Posen, Duitsland 9 december 1915, gestorven Schruns, Oostenrijk, 3 augustus 2006.

Biografie
De gevierde Engelse sopraan Elisabeth Schwarzkopf toonde al vanaf het begin interesse in een muzikale carrière. Zij trad op in haar eerste opera in 1928 als Euridice in een schoolproductie van Gluck's Orfeo ed Euridice in Magdeburg in Duitsland. Ze was ook gewild in concerten en lokale amateur uitvoeringen.

In 1934 begon Schwarzkopf haar muzikale studies aan de Hochschule für Musik in Berlijn, waar ze eerst studeerde bij Lula Mysz-Gmeiner, die haar trainde als mezzo-soprano. Zij veranderde van docent en ging studeren als coloratura sopraan bij Maria Ivogün evenals bij Heinrich Egenolf. Daarnaast bezocht ze de liedklas van Georg Vollerthun.

Op 15 april 1938 maakte zij haar professionele debuut in het Deutschen Opernhaus in Charlottenburg als het tweede bloemenmeisje in Wagner's Parsifal. Zij zong 4 jaar bij de Deutsche Oper en werd in deze periode lid van de Duitse Nazi-partij de NSDAP. Ook trad zij op in films voor Goebbels en trad zij op aan het Oostfront. Dit leidde tot een jarenlange boycot in de V.S. Toen zij in 1940 haar debuut maakte als Zerbinetta in Ariadne auf Naxos wekte zij de interesse van de coloratura sopraan Maria Ivogün die haar privéonderricht gaf in het sopraanrepertoire en de liedzang.

Zij verliet Berlijn alleen toen de Deutsche Oper een tournee maakte in september 1941 om op te treden als Adele in Die Fledermaus in de Parijse Opera.

In 1942 werd zij door Karl Böhm aan de Wiener Staatsoper geëngageerd, waarb Josef Krips en Herbert von Karajan het beroemde Weense Mozart-Ensemble om haar heen opbouwden. Daar werkte zij mee aan de Entführung aus dem Serail van Mozart en zong later Mimi in La Bohème van Puccini en Violetta in La Traviata van Verdi.

Schwarzkopf verliet na de oorlog de Deutsche Oper en trad op in het Theater An der Wien in Wenen, waar zij opnieuw Mimi en Violetta speelde. De Europese tournees met de Wiener Staatsoper voerden haar in 1947 als Donna Elvira in Mozart's Don Giovanni naar het Royal Opera House in Londen en in 1948 als de Marschallin in Der Rosenkavalier van Richard Strauss in La Scala, welke laatste een van haar belangrijkste rollen zou worden.

Haar officiële debut aan het Royal Opera House maakte Schwarzkopf op 16 januari 1948 als Pamina in die Zauberflöte van Mozart en aan La Scala op 29 juni 1950 in Missa Solemnis van Beethoven. Op 11 september 1951 zong zij Anne Trulove in de première van The Rake's Progress van Stravinsky. Vanaf die tijd trad zij ook regelmatig op bij de Salzburger Festspielen, vooral in opera's van Mozart. Haar debuut aan de Metropolitan Opera vond plaats op 13 oktober 1964, waar zij optrad als Marschallin. Legendarisch blijft ook haar opname in 1966 van de Vier letzten Lieder van Richard Strauss onder George Szell.

In maart 1946 werd Elisabeth Schwarzkopf uitgenodigd om auditie te doen voor Walter Legge, een van de meest gerespecteerde namen in de opname-industrie van de klassieke muziek. Zij zong Wolf's lied Wer rief dich denn? en zij tekende een exclusief contract met EMI. Ze kregen een nauw partberscahp en Legge werd haar manager en metgezel Ze trouwden op 19 0ktober 1953 in Epsom in Engeland en in 1953 werd zij genaturaliseerd tot Brits onderdaan.

In de periode van 1960 tot 1967 concentreerde Schwarzkopf zich bijna geheel op 5 operarollen: Donaa Elvira in Don Giovanni, de gravin in La Nozze di Figaro, de Marschallin in Der Rosenkavalier, Fiordiligi in Cosi fan tutte en gravin Madeleine in Capriccio. In deze periode behaalde zij ook groot succes als Alice Ford in Falstaff. Tijdens haar carrière trad Schwarzkopf in twee wereldpremières op. Zij verscheen als Anne Trulove in Stravinsky's The Rake's Progress in 1951 en als tweede page in de wereldpremière van Katarina van Arthur Kusterer op 14 mei 1939.

Elisabeth Schwarzkopf's laatste optreden was als de Marschallin in Der Rosenkavalier op 31 december 1971 in Brussel. De daaropvolgende 6 jaar zong Schwarzkopf liedrecitals over de hele wereld. Op 17 maart 1979 kreeg Walter Legge een ernstige hartaanval en tegen doktersadvies in (rust nemen) woonde hij op de 19de haar laatste recital in Zürich, Zwitserland, bij en stierf drie dagen later.

Nadat Schwarzkopf zich teruggetrokken had ging zij lesgeven en gaf zij masterclasses. Op nieuwjaarsdag 1992 werd zij tot Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (DBE) benoemd door koningin Elizabeth II. In haar masterclasses onderrichtte zij zo'n 500 zangeressen en zangers. Tot haar leerlingen behoorden onder meer Renée Fleming, Thomas Hampson, Matthias Goerne, Maxim Heller, Maria Venuti, Mitsuko Shirai, Uwe Heilmann, Vera Mamleew, Andreas Reibenspies, Ute Ziemer, Cornelius Hauptmann, Annett Illig en Werner Compes.

Elisabeth Schwarzkopf overleed op negentigjarige leeftijd op 3 augustus 2006.

website: www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.