muziekbus
Dit artikel is 24-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

electro

Muziek die inde jaren zeventig ontstaat, als synthesizers voor het eerst intensief worden gebruikt om popmuziek te maken. Electro valt onder de meer algemene noemer elektronische muziek.

De synthesizermuziek die vroege dansmuziek, krautrock en voorgeprogrammeerde synth-ritmes als uitgangspunt neemt, wordt electro genoemd.

Het is oorspronkelijk een stijl ontstaan aan het eind van de jaren 1960. Groepen als het Duitse CAN waren de pioniers van het genre, toen nog Krautrock genaamd. Maar de bekende droge elektronische sound van electro ligt bij de Duitse groep Kraftwerk en ook het Japanse Yellow Magic Orchestra in het begin en midden van de jaren 1970.

De naam electro is een afkorting van "electronic funk", de mengeling van Duitse electronische muziek met Amerikaanse funk. Begin 1980er jaren was deze sound enorm populair. De electro funk uit die tijd ging hand in hand met de breakdance-rage. Bekende artiesten uit die tijd zijn Afrika Bambaataa ("Planet Rock", 1982), Grandmaster Flash, Newcleus, Man Parrish, Aux 88 en Cybotron, een pseudoniem voor Juan Atkins.

Het electro-geluid wordt getypeerd door de prominente aanwezigheid van oude drumcomputers zoals de Roland TR-808 en Roland TR-909. Een ander typerend element is het robotachtige stemgeluid dat wordt vervormd door een vocoder.

Substijlen van electro zijn electro hop, Miami Bass, freestyle, techno bass, ghettotech en breakdance-muziek. Het vroege electrogeluid ligt aan de grondslag van de latere housevariant techno en breakbeat.

Electro trekt in de jaren na de eeuwwisseling weer veel aandacht met artiesten als Anthony Rother en DMX Krew en dj's als Dave Clarke.

electroclash
Aan het begin van het nieuwe millenium vindt er een revival van de oude electro plaats: de electroclash. De populaire nieuwe stijl electroclash mengt electro met new wave en synthpop. Onder meer Fischerspooner, Miss Kittin, Felix Da Housecat, Vitalic en het Belgische Vive la Fête zijn bekende electroclash-artiesten.

De meest bekende Nederlandse electro-artiest is I-F (Inter-Ference), een pseudoniem voor de Haagse dj/producer Ferenc van der Sluijs. Zijn electro-klassieker "Space Invaders Are Smoking Grass" (1997) wordt gerekend tot één van de eerste electroclash-nummers.

synthipop
De stijlvariant waarin synthesizers worden gebruikt om traditionele popliedjes in te kleuren wordt synthipop genoemd.

Momenteel wordt de term electro ook veel gebruikt voor elektronische bands binnen de new wave/gothic scene (variërend van de toegankelijke futurepop van VNV Nation tot de hellectro van Hocico).

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Electro

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.